Episcopia Greco-Catolică a defrişat o zonă verde pentru amenajarea unei parcări. Maestrul Dumitru Fărcaş, printre vecinii nemulţumiţi

Episcopia Greco-Catolică a defrişat o zonă verde pentru amenajarea unei parcări. Maestrul Dumitru Fărcaş, printre vecinii nemulţumiţi
Mai mulţi proprietari de teren şi de case de pe str. Cardinal Iuliu Hossu (fostă Pavlov) nr. 35 şi 37, se plâng de faptul că pe un teren aflat în vecinătatea proprietăţilor lor, situat pe str. Moţilor, nr. 32, se amenajează o parcare fără respectarea normelor legale în vigoare. Biserica Greco-Catolică, proprietar al terenului, susţine că parcarea se construieşte legal.

Terenul pe care se amenajează parcarea este proprietatea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Aici funcţionează policlinica fără plată, iar din toamnă va funcţiona şi o clinică medicală.

Proprietarii de lângă terenul bisericii: au fost tăiaţi mai mulţi arbori

Proprietarii au semnat o petiţie către episcopie, în care afirmă: „Conform regulamentului local de urbanism - PUG, Secţiunea 3 - Condiţii de amplasare, echipare şi configurare a clădirilor, Capitolul 9 - Staţionarea Autovehiculelor, suprafaţa ocupată de parcajele la sol se va scădea din suprafaţă de referinţă, pentru calculul POT şi CUT, şi totodată, conform Capitolului 13 - Spaţii libere şi spaţii plantate - spaţiile verzi trebuie să ocupe minimum 15 % în cazul POT maxim de 70 %, situaţie în care credem că vă încadraţi şi pe care nu credem că o respectaţi".

Oamenii se plâng că, odată cu amenajarea parcării, au fost tăiaţi mai mulţi arbori şi a fost distrusă o zonă verde. În aceeaşi adresă depusă la Episcopia Greco-Catolică, proprietarii susţin: „Conform aceluiaşi Capitol 13 (al PUG, n. red.), eliminarea arborilor maturi este interzisă, cu excepţia situaţiilor în care aceştia reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa persoanelor sau a bunurilor sau ar împiedica realizarea construcţiilor. Şantierul dumneavoastră a ignorat această reglementare, lucru care ne afectează şi ne provoacă îngrijorare".

Maestrul Dumitru Fărcaş, printre petiţionari

Petiţia este semnată de mai mulţi proprietari din zonă, printre care se regăseşte şi celebrul taragotist Dumitru Fărcaş (foto). Proprietarii spun că un singur nuc a mai rămas netăiat, la intervenţia lor, dar şi pe acest pom se vede urma drujbei, intrată câţiva centimetri în tulpina sa. Oamenii mai declară că înainte aici era o zonă verde cu mulţi arbori şi cu vegetaţie, ceea ce se poate vedea şi din fotografiile prezentate de proprietari (foto).

Proprietarii au mai declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că au cerut Episcopiei Greco-Catolice să le prezinte autorizaţia de construire, dar reprezentanţii bisericii ar fi refuzat. Unul dintre proprietari, care locuieşte la subsolul unei case de pe str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 35, ne-a arătat că, în momentul în care deschide geamul unei camere, mai are circa 1 m distanţă până în locul unde se vor afla eşapamentele autoturismelor care vor fi parcate aproape de casa lui (foto).

Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla a trimis, pentru ZIUA de CLUJ, un punct de vedere referitor la construcţia parcării de pe str. Moţilor nr. 32.

Episcopia noastră doreşte ca în toate acţiunile pe care le desfăşoară să aibă relaţii creştineşti şi cordiale cu toate persoanele, încercând să promoveze înţelegerea şi unitatea. În ceea ce priveşte construcţia din Calea Moţilor, nr. 32, vă informăm că aceasta este autorizată conform legii prin autorizaţia de construire nr. 626/2015, valabilă până în anul 2017", susţin reprezentanţii bisericii. Aceştia mai spun că, în amenajarea spaţiului exterior, „va fi respectat procentajul de 15% alocat spaţiului verde, aşa după cum prevede legislaţia în vigoare".

Episcopia: va fi replantată vegetaţie nouă

Prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, preotul Daniel Avram, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla mai menţionează; „Terenul în cauză reprezenta un focar de infecţie (gunoi menajer şi animale în putrefacţie), vegetaţia existentă aflându-se şi ea în declin fiziologic, ceea ce a determinat o toaletare a zonei respective. Totodată, ne preocupăm ca replantarea cu vegetaţie nouă să se realizeze într-o perioadă cât mai scurtă de timp", mai afirmă Avram.

Vecinii care locuiesc în zona adiacentă parcării care se amenajează s-au adresat Primăriei Cluj-Napoca şi Direcţiei de Sănătate Publică, cerând acestor instituţii să verifice dacă biserica a respectat dispoziţiile legale în cazul amenajării parcării de pe str. Moţilor nr. 32. Biroul mass-media al Primăriei Cluj-Napoca a informat că instituţia a cerut, pentru verificare, întreaga documentaţie a obiectivului ce se construieşte la adresa sus-menţionată.

Reprezentanţii bisericii mai susţin că „autorizaţia de construire a imobilului din Calea Moţilor nr. 32 a fost eliberată conform prevederilor legii nr. 50/1991, existând, astfel, toate avizele necesare. Menţionăm că în spaţiul din spatele imobilului amintit se vor realiza împrejmuiri (refacerea gardului), spaţii verzi şi parcări destinate exclusiv funcţionării instituţiilor care îşi vor desfăşura aici activitatea. Nu se va amenaja nicidecum o parcare publică cu plată", mai arată biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Comenteaza