Episcopul Florentin Crihălmeanu: Familia umană şi familia divină, minunatul dar al vieţii

Episcopul Florentin Crihălmeanu: Familia umană şi familia divină, minunatul dar al vieţii
Episcopul a luat ieri o poziţie vehementă împotriva neglijării instituţiei familiei şi, mai ales, a refuzului de a concepe copii în actualele condiţii socio-economice.

"Problemele actuale îi determină pe oamenii prezentului să nu îşi mai dorească să aibă copii, fiindcă le este teamă că nu vor avea cu ce să îi crească şi pentru că nu le văd nici un viitor. Asta poate duce la falimentul familiei", a avertizat PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla ieri, la prezentarea Pastoralei de Înviere. A mai fost dezaprobată, astfel, reducerea concediului maternal. "Este un moment esenţial pentru educaţia copilului. Dacă vrem să creştem o generaţie cu principii sănătoase de viaţă, să lăsăm mamele lângă copii!", a îndemnat PS Crihălmeanu. Înaltul prelat a mai avertizat că dispare modelul tradiţional al familiei, lucru care duce la o scădere demografică. "Ne confruntăm cu o situaţie dramatică; nu este un război violent, nici unul rece, ci unul al mutării populaţiei dintr-o zonă a lumii în alta. O Europă depopulată de oameni va fi populată cu chinezi, filipinezi şi africani. Sigur, este nevoie de un sentiment de toleranţă, dar atenţie!", a încheiat episcopul.

Tema Pastoralei pascale pe care episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla o înfăţişează credincioşilor în acest an este "Familia umană şi familia divină, minunatul dar al vieţii". "Natura îmbrăcată în haine sărbătoreşti, cu pomii în floare, câmpurile împrospeţite, cântul vioi al păsărilor, toate învăluite de razele soarelui, ne trezeşte în suflet bucuria reînsufleţirii naturii", se arată în prezentare. Pe lângă episoadele din Noul Testament pe care biserica le evocă în această perioadă, Pastorala îi mai îndeamnă pe clujeni să nu ezite să facă fapte bune. "Exemplul carităţii este o predică vie deoarece credinţa «întrupată în fapte» devine izvor de viaţă pentru cei lipsiţi sau marginalizaţi. Apostolii şi cei împreună cu ei au ajutat concret prin fapte de milostenie, de caritate fraternă, dar şi prin vindecări, semne şi minuni societatea din timpul lor", spune episcopul.

În privinţa familiei, prezentarea arată că este nevoie şi de implicarea statului. "Astfel, legislaţia şi instituţiile de stat nu trebuie să lezeze în nici un fel dreptul la viaţă al fiinţei umane de la zămislire până la moartea ei naturală, ci trebuie să-l apere şi să-l promoveze. (...) Contextul social actual este marcat încă de o luptă dramatică între «cultura vieţii» şi «cultura morţii», ce adeseori duce la confuzie şi ambiguitate, la necunoaştere şi renunţare la adevăratele valori ale societăţii: binele comun, adevărul, dreptatea socială, respectul legii morale (libertatea autentică). Din acest motiv este nevoie de un efort etic comun pentru a construi o nouă cultură a vieţii, plecând de la familie ca «sanctuar al vieţii», cu ajutorul Bisericii şi al instituţiilor de educaţie", a menţionat PS Florentin Crihălmeanu.

 

Comenteaza