Evaluarea universităţilor, criticată la UBB

Evaluarea universităţilor, criticată la UBB
Consiliul Profesoral al Facultăţilor de Studii Europene din Universitatea “Babeş-Bolyai” a remis ieri presei un comunicat-protest privind programul de evaluare a universităţilor.

Între argumentele aduse de protestatari se află neincluderea în domeniile de evaluare propuse de proiect a unor "programe şi direcţii noi dezvoltate în ultimii 20 de ani, care au contribuit esenţial la integrarea studiilor universitare din România în circuitul ştiinţific internaţional în domeniul ştiinţelor sociale, politice şi umanistice". Universitarii clujeni nu sunt de acord nici cu "aplicarea exclusivă şi excesivă a unor criterii cantitative, statistice, cu renunţarea la orice diferenţiere calitativă" sau "eliminarea unor programe care şi-au câştigat un prestigiu internaţional".

Documentul mai atrage atenţia asupra unei lipse de corelare între domenii propuse pentru evaluarea universităţilor, cele privind evaluarea cercetării şi cele privind nomenclatorul domeniilor şi programelor de studii din acest an. "Propunem deci o revedere cu acribie şi o reevaluare atentă a acestor liste de domenii, cu includerea în evaluare a criteriilor calitative şi luarea în considerare a domeniilor trans- şi interdisciplinare", conchid profesorii de la Studii Europene.

 

Comenteaza