EVENIMENT. Situaţia Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cluj rămâne în aer: "suntem în pragul colapsului"

EVENIMENT. Situaţia Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cluj rămâne în aer:
Situaţia Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Cluj a rămas în continuare nerezolvată, iar angajaţii nu şi-au primit salariile de cinci luni. Directorul Eugenia Hărşan spune că salariaţii au ajuns la limită şi că instituţia nu poate accesa niciun fel de program finanţat de cercetare din cauza datoriilor foarte mari la bugetul de Stat.
SCDP Cluj ar fi trebuit reorganizată şi preluată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) iar datoriile de 13 milioane de lei ar fi trebuit şterse, potrivit legii 45/2009 privind organizarea sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Potrivit unei hotărâri de guvern iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, reorganizarea ar fi trebuit să aibă loc în 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, respectiv 2 aprilie 2009. „Cu toate că termenul prevăzut de lege a expirat, Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată”, a arătat Hărşan.

„Tergiversarea şi refuzul de a promova acel proiect de HG a cauzat o vătămare gravă a drepturilor prevăzute de lege, respectiv dreptul de funcţionare legală ca staţiune de cercetare în domeniul pomiculturii, precum şi dreptul de a fi exoneraţi de la plata unor creanţe datorate bugetului până în luna mai 2004”, a adăugat directorul SCDP Cluj.

La SCDP sunt angajaţi 12 cercetători din totalul de 56 de salariaţi. "Nepromovarea HG prevăzute în legea 45/2009 adânceşte criza în care se află cercetarea românească în domeniul horticulturii, afectează în continuare activitatea şi situaţia financiară a unităţii, ajunsă în pragul colapsului", a mai declarat Hărşan.

„în zonă e un interes imobiliar exatraordinar. Sunt oameni care au cumpărat sute de hectare de teren în zonă iar presiunea e cumplită”, arată şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, Ilarie Ivan.

în acest moment SCDP lucrează doar 171 de hectare dintre cele peste 1.000 pe care le administra înainte de Revoluţie. La acestea se adaugă 194 ha care ar fi trebuit transferate către Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru ca aceasta să le restituie, la rândul ei, foştilor proprietari.
Comenteaza