Evenimentele destinate Centenarului Marii Uniri continuă. O nouă statuie va fi dezvelită la Cluj

Evenimentele destinate Centenarului Marii Uniri continuă. O nouă statuie va fi dezvelită la Cluj

Statuia lui Iuliu Maniu va fi dezvelită marţi, 8 ianuarie 2019, într-o ceremonie care va avea loc la Cluj-Napoca şi la care vor participa mai multe personalităţi locale şi naţionale, printre care și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. 

Ceremonia de dezvelire a monumentului, care va avea loc de la ora 11.00, se va desfăşura în prezenţa unor personalităţi, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române. În deschidere, Emil Burzo, președintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, vor vorbi despre semnificația personalității lui Iuliu Maniu și despre importanța celebrării memoriei sale.

Vor lua cuvântul, printre alţii, fostul președinte Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române şi Ioan Boilă.

Evenimentul va cuprinde lecturarea unor fragmente din discursul rostit de Iuliu Maniu în plenul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, în interpretarea actorului Ruslan Bârlea de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, urmată de depunerea unor coroane din partea instituţiilor de stat.

Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia. Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza