Evenimentul cinematografic al primăverii, prezentat la Cluj

Evenimentul cinematografic al primăverii, prezentat la Cluj
“Undeva la Palilula”, filmul de debut în cinematografie al cunoscutului regizor de teatru Silviu Purcărete, a dispus de un buget de aproximativ 1,6 milioane de euro şi a fost finalizat după o muncă de aproape 10 ani, proiectul fiind unul mult mai amplu decât unul obişnuit, conform reprezentanţilor casei de producţie Libra Film. Pelicula a benficiat de proiecţii de gală ieri la Cluj.

"Este un film special, făcut cu mare curaj. Ştiam că domnul Purcărete a arătat un mare curaj şi în spectacolele de teatru. Am lucrat cu dânsul la două spectacole, nu au fost diferenţe în privinţa indicaţiilor regizorale, ci doar ca ritm al repetiţiilor şi ca diferenţă specifică existentă între cadrul de film şi teatru. Pot spune că am lucrat într-o producţie marca Silviu Purcărete", a precizat Aron Dimeny, care joacă rolul principal în filmul "Undeva la Palilula".

Filmul reprezintă debutul în cinematografie al lui Silviu Purcărete şi a fost prezentat ieri seară în cadrul a două proiecţii de gală, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC). Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată tot ieri la TMSC, pelicula a fost prezentată de Oana Giurgiu, producător executiv în cadrul Libra Film, casa de producţie unde a fost realizată pelicula, Aron Dimeny şi Vasile Şirli, realizatorul coloanei sonore. Conform Oanei Giurgiu, bugetul filmului s-a cifrat la 1,6 milioane de euro, amploarea producţiei fiind mult mai mare decât una obişnuită, astfel încât filmul reprezintă un eveniment în cinematografia românească.

"Este o producţie de proporţii foarte mari, cam de cinci ori cât una obişnuită. A durat mult mai mult decât în mod obişnuit până filmul a intrat în faza de producţie. În mod normal, un film beneficiază de doi ani de pregătire. La fimul acesta a durat mult mai mult. Tudor Giurgiu (producătorul filmului - n. red.) a început să lucreze cu Silviu Purcărete din 2004, dar domnul Purcărete lucrase dinainte la proiect. Bugetul este mult mai mare decât în mod obişnuit. Am experimentat tot filmul. Sunt foarte multe efecte speciale. Personal, nu ştiu când am mai văzut atât de multe. Filmul a fost pentru toţi o mare luptă şi cred că pentru cei care au lucrat pe fiecare departament a fost ca un fel de doctorat, de aceea este ceva unic şi nemaifăcut până acum", a subliniat Oana Giurgiu.

Pe de altă parte, reprezentantul Libra Film a precizat că pelicula va fi prezentată în cadrul "Producţiilor Româneşti" la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din acest an, dar nu şi în competiţie, întrucât reprezentanţii casei de producţie sunt implicaţi şi în organizarea festivalului. Protagonistul producţiei este actorul clujean Aron Dimeny, de la TMSC. Acesta a menţionat că şi din punctul său de vedere filmul are cu totul altă abordare decât cele întâlnite în mod obişnuit, mărturisind că Silviu Purcărete să află pe lista sa scurtă de regizori preferaţi, cu care ar colabora la orice proiect pentru care ar fi solicitat de acesta. Autorul coloanei sonore, Vasile Şirli, a subliniat că povestea filmului a pornit de la mai multe relatări ale doctorului Dragoş Serafim, un renumit pediatru, relatări pline de inteligenţă şi umor, "retransformate" apoi de Silviu Purcărete în maniera sa specifică.

"Avem de-a face cu o privire asupra lumii a unui om inteligent şi cu simţul umorului, cult (doctorul Dragoş Serafim - n. red.) deoarece în perioada aceea, ‘50-'60, se cultiva gustul pentru carte, în special pentru clasici. El a adăugat relatărilor şi modul în care a trăit acei ani ‘60. La aceasta se adaugă transpunerea lui Silviu Purcărete. Filmul prezintă povestea transformată de povestitor şi retransfromată de realizator", a subliniat Vasile Şirli. Filmul are, de asemenea, un decor suprarealist, dar este realizat cu mare fineţe şi atenţie la fiecare detaliu, au subliniat protagoniştii conferinţei de presă de ieri. (O. CORNEA)

Filmări realizate în interior

Filmările la "Undeva la Palilula" au fost realizate, cu o singură excepţie, în interior, într-o hală din Bucureşti şi au implicat foarte mulţi actori şi figuranţi. Filmările s-au realizat exclusiv noaptea. Între protagonişti pot fi văzuţi, între alţii, George Mihăiţă, Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu şi Ofelia Popii. "Undeva la Palilula" spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula - un orăşel pierdut pe harta ţării - urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină.

 

Comenteaza