Experţii se tem că turiştii care vor călători vara aceasta vor aduce noi tulpini de COVID

Experţii se tem că turiştii care vor călători vara aceasta vor aduce noi tulpini de COVID
| Foto: ZborDirect

Suntem în pragul celei de-a doua veri a pandemiei, iar destinațiile turistice din Europa așteaptă cu nerăbdare revenirea vizitatorilor. Însă experţii în sănătate publică au rezerve cu privire la călătoriile din această vară. 

Speranțele celor din industria HORECA ar putea fi ruinate de avertismentele experților în sănătate publică. Aceştia se tem că oamenii care călătoresc pot aduce l aun moment dat noi tulpini ale coronaviruslui în țări care au reuşit într-o oarecare măsură să treacă de ceea ce era mai rău, transmit stirileprotv.ro

Pe de altă parte, Uniunea Europeană este gata să-și deschidă porțile pentru cetățenii din afara spațiului comunitar. Dar, numai pentru cei vaccinați. 

Cyril Vanier, corespondent CNN: „În ultimele 10 luni nu a fost posibilă intrarea terților pe teritoriul UE fară motive întemeiate. Comisia Europeană tocmai a anunțat intenția de a permite accesul călătorilor din afara UE dacă au fost vaccinați cu unul dintre serurile aprobate în UE, cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie. Lista vaccinurilor aprobate în UE include serurile: Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna.”

Oamenii sunt dornici însă să ajungă cât mai aproape de mare, de soare, de nisip, un peisaj care să fie într-un contrast izbitor cu mizeria cotidiană a pandemiei globale.

Însă oamenii de ştiinţă au rezerve cu privire la deschiderea turismului. Linda Bauld, profesor de sănătate publică la Universitatea Edinburgh: „Când faci progrese pe plan intern în lupta cu pandemia, reduci rata de infectare, vaccinezi populația, trebuie să protejezi aceste câștiguri. Dacă imporți noi tulpini și noi cazuri din străinătate, subminezi și chiar pui în primejdie tot acest progres.”

Dar până la urmă, fiecare tară își controlează granițele după cum dorește, deci aplicarea planului ar putea varia. E clar, totuși, că țările europene încep să simtă impactul vaccinariii și vor să dea un impuls economiilor lor. 

Comenteaza