Expoziție de pictură „Welcome to the absence" la Muzeul Municipal din Dej
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 12:04
- Eveniment
- Ascultă știrea
Primăria municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, organizează joi, 28 noiembrie 2024, ora 18:00, vernisajul expoziției de artă plastică Welcome to the Absence.
Expoziția este semnată de artistul Puși Lorand.
Welcome to the Absence include 20 de lucrări tip portret în tehnică mixtă, în principiu grafică.
Puși Lorand a absolvit clasele primare la Școala Generală nr.1 Dej, iar prima expoziție o are chiar în cadrul școlii, o expoziție de caricaturi după personajele din operele lui Caragiale și diferite portrete desenate în creion ale personajelor importante din istorie. Este absolvent al Liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița-Năsăud, Secția Design Ambiental și Arhitectură, promoția 2006. Își continuă studiile în cadrul Universității de Arte Plastice & Arte decorative și Design Cluj-Napoca, promoția 2010.
Primele expoziții importante au fost la Expo Transilvania Cluj prin implicarea în mai multe proiecte și expoziții ale studenților. De asemenea este prezent la mai multe expoziții de grafică și pictură în majoritate cafenelelor clujene care susțin artiștii prin expunere și activități artistice. După finalizarea studiilor universitare apar și primele sale opere de grafică în peniță și tuș, în format mic. Majoritatea reprezintă peisaje și momente citadine inspirate din monografiile mai multor orașe.
În anii 2010- 2011 urmează primele expoziții de grafică în peniță și tuș în cadrul Muzeului Municipal Dej. Expozițiile au fost constituite pe baza unor imagini surprinse din Dejul de ieri și de astăzi, iar scopul a fost accentuarea celor mai importante edificii istorice arhitecturale ale orașului.
Este prima oară când se observă în stilul artistului tehnica de gravură și a tușului din cultura japoneză, dar și inspirația provenită din tehnicile maestrului renascentist Albrecht Dürer.
Odată cu aceste expoziții din orașul natal, Puși Lorand este solicitat de mai multe muzee ale orașelor importante din Transilvania pentru a participa la expoziții de grup și astfel începe un periplu prin galeriile Muzeelor din Bistrița, Turda, Târgu Mureș, Gherla, Satu Mare.
De asemenea în anul 2014 a fost solicitat de un partener al Teatrului Național din Cluj-Napoca pentru a se ocupa de scenografiile pieselor de teatru, activitate care a însumat amenajarea scenică și estetica ei, desenarea și conceperea costumelor actorilor, desenarea fragmentelor scenice și a ideilor esențiale ale scenetelor. Această colaborare îl pune în contact cu lumea modei și universul actorilor, o lume în care creează și se perfecționează pentru o perioadă de 4 ani.
Expoziția rămâne deschisă între 28 noiembrie – 13 decembrie 2024. Intrarea este gratuită.