Extremele de la evaluările naţionale: cele mai bune şi cele mai slabe şcoli din Cluj
- Scris de Cristina Pirvu
- 03 Iul 2012, 23:19
- Eveniment
- Ascultă știrea

Rezultatele evaluărilor naţionale de la Cluj arată încă o dată discrepanţele dintre învăţământul din mediul urban şi cel din mediul rural. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a realizat o statistică în care a cuprins cele mai bune unităţi de învăţământ din oraş, ca urmare a mediei mediilor elevilor la testele naţionale, dar şi şcolile cu cele mai slabe rezultate.
"Cea mai mare medie a elevilor la testările naţionale a fost la Colegiul Naţional «Emil Racoviţă», şi anume 9,22, iar Şcoala «Ioan Bob» a avut media 9,15. Sunt singurele şcoli care au avut medii peste nouă", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. La polul opus s-au aflat Şcoala cu clasele I-VIII Ploscoş şi Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu" din Turda, unde mediile obţinute pe şcoală sunt 2,35, respectiv 2,60. "La şcoala din Ploscoş au susţinut evaluările naţionale cinci copii, iar la Şcoala «Raţiu» 13 copii", a spus Cuibus.
ZIUA de CLUJ a discutat cu reprezentanţii celor patru unităţi şcolare. Astfel, Adrian Magdaş, directorul adjunct al Colegiului Naţional "Emil Racoviţă", crede că succesul pe care elevii şcolii îl au în fiecare an se datorează unei munci susţinute. "În şcoală este o atmosferă de lucru, elevii sunt învăţaţi încă din clasa întâi că aici se lucrează. Un rol foarte important au cadrele didactice, dar şi părinţii, care au anumite aşteptări de la copiii lor", a declarat Magdaş. În plus, unitatea de învăţământ organizează de cinci ani un concurs adresat copiilor care termină clasa a patra, în urma căruia cei mai buni dintre aceştia au prioritate la înscrierea în clasa a V-a la Liceul "Racoviţă". "Intenţia noastră comună a profesorilor, părinţilor şi copiilor este să încercăm să fim cât mai buni", a precizat Magdaş.
Cinci elevi de la Şcoala "Ioan Bob" au obţinut media 10 la evaluările naţionale. "Se lucrează foarte mult cu copiii. La matematică, din 68 de absolvenţi, 22 au obţinut nota 10, iar la română au fost 12 note de 10. Sunt copii foarte buni, cu care se lucrează mult şi au rezultate excelente la concursuri", a declarat Elena Cârstocea, directoarea şcolii. Ea apreciază munca elevilor şi a colegilor profesori. " E multă muncă în spatele acestor rezultate, e muncă constantă", a precizat Cârstocea.
La polul opus se află însă Şcoala cu clasele I-VIII din Ploscoş şi Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu" din Turda. "Nu învaţă copiii. Ei vor să meargă la şcoli de arte şi meserii. Sunt unii care vor să rămână cu opt clase. Am avut copii care provin din familii dezorganizate, iar doi dintre cei care au dat evaluarea naţională sunt recidivişti. O singură fetiţă va intra la Liceul de Arte «Romulus Ladea»", a declarat directoarea şcolii din Ploscoş, Mioara Olteanu. Ea a explicat situaţia grea prin care trec unii dintre copii. "Am un elev din clasa a VI-a pe care mama lui îl trimite în fiecare dimineaţă la ora 5 cu vacile, iar apoi vine la şcoală. Din cei cinci care au dat testele naţionale, trei nu merg mai departe. Mă bucur că am reuşit să îi ducem până în clasa a VIII-a, ştiu să scrie, să citească", a precizat Olteanu. Cei de la Şcoala "Dr. Ioan Raţiu" din Turda aruncă vina pe elevi pentru rezultatele obţinute la testările naţionale. "Avem media asta pentru că sunt clasele preluate de la Şcoala Potaisa şi sunt copii romi. Nu sunt deloc interesaţi de şcoală, nu îşi dau interesul", a declarat secretara unităţii de învăţământ, Liana Nap.
Sute de contestaţii
Părinţii absolvenţilor de clasa a VIII-a au depus câteva sute de contestaţii. "La limba română s-au depus 297 de contestaţii şi au fost admise 120, la limba maternă au fost contestate nouă lucrări, iar trei au fost admise. La matematică au fost depuse 139 de contestaţii şi s-au admis 19. Trei dintre lucrările la limba română şi patru dintre cele la matematică au primit note mai mici decât cele de dinainte de contestaţii", a precizat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj.