Familii din toată ţara se mută la Cluj pentru copiii lor autişti

Familii din toată ţara se mută la Cluj pentru copiii lor autişti
Sprijinul consistent pe care Asociaţia Autism Transilvania (AAT) îl oferă celor care au copii diagnosticaţi cu această afecţiune îi determină pe mulţi părinţi să se mute la Cluj. Decizia a fost luată de către familii din Petroşani, Piatra Neamţ, Baia Mare, Zalău, iar cei veniţi din Târgu-Mureş şi Oradea s-au întors acasă pentru că s-au deschis recent centre AAT şi acolo.


"Nici nu pot să descriu cât de greu îi este unui părinte de copil bolnav de autism. Aceste familii au renunţat la tot şi au venit la Cluj pentru a le da o şansă copiilor de a se integra în societate", a declarat Nicoleta Niste, director executiv al AAT şi mamă a unui băieţel diagnosticat cu această afecţiune. "Nu îşi găsesc de lucru, în general mamele renunţă la serviciu ca să îşi poată îngriji copiii. Aceşti copilaşi nu sunt primiţi la grădiniţă sau la şcoală, încercăm pe cât posibil ca noi să fim bariera dintre ei, să nu simtă şi aceste lovituri", a mai spus directoarea.

Familia Baciu s-a mutat la Cluj în 2007, din Piatra Neamţ, pentru ca gemenele Antonia şi Georgia, suferind de autism, să poată beneficia de sprijinul unui specialist. "Am aflat de AAT de pe internet. Noi ne-am «studenţit» aici, ştiam Clujul, nu ne-a fost greu să ne readaptăm, dar să o iei de la capăt cu toate nu e lucru uşor. Ne-au sprijinit enorm, cu bani, cu specialişti şi chiar voluntari care m-au ajutat să fiu o mamă bună ", a mărturisit Izabela Baciu, mama fetiţelor. Gemenele au acum 9 ani, vorbesc şi au învăţat să îşi exprime sentimentele. În prezent, fetele învaţă să citească şi să scrie, iar familia aşteaptă cu emoţii confirmarea că din toamnă va funcţiona la Cluj o clasă numai pentru copiii cu astfel de probleme. "Cel mai mare vis al nostru e ca fetele să deprindă o meserie, să devină cât mai independente cu putinţă", a declarat Izabela Baciu.

AAT a lansat ieri, la primărie, o invitaţie adresată clujenilor de a direcţiona 2% din impozitul pe venitul realizat în anul 2010 pentru această asociaţie. "Îngrijirea şi tratamentul copiilor autişti costă mult, cam 800 de euro pe lună. Avem familii care nu îşi permit asta şi care au nevoie de sprijin şi proiecte care trebuie susţinute", a justificat Milena Prună, preşedinta AAT. Asociaţia are patru centre de care beneficiază direct 48 de copii cu sindrom autist. În data de 2 aprilie, de Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Autismului, la ora 20:00, Teatrul Naţional Cluj-Napoca va fi luminat în albastru, simultan cu alte clădiri de prestigiu din ţară.

 

Comenteaza