Fără concerte în Piaţa Unirii: "Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric"

Fără concerte în Piaţa Unirii:
Unii dintre clujeni nu mai vor concerte în Piaţa Unirii. Ultimul astfel de eveniment a dus la lansarea unei petiţii prin care se cere interzicerea organizării acestor tipuri de manifestări publice în zonă.

Zgomotul infernal, mizeria lăsată în urmă de participanţi şi vibraţiile care zguduie pereţii clădirilor din jur: acestea sunt doar câteva din motivele de nemulţumire care apar în rândurile clujenilor după fiecare concert. Cel mai recent eveniment, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, a avut consecinţe nefaste: s-a soldat cu prăbuşirea unei porţiuni din tavanul bisericii romano-catolice  „Sfântul Mihail". 

Reacţiile dure la adresa organizatorilor, dar şi a autorităţilor locale, nu au întârziat să apară. Astfel, mai mulţi clujeni au lansat o petiţie prin care îi solicită primarului Emil Boc interzicerea concertelor în Piaţa Unirii. Ei susţin că vibraţiile produse în timpul acestor evenimente au dus în mod determinant la prăbușirea părții din tavan, punând în pericol siguranţa enoriaşilor care frecventează lăcaşul de cult. De asemenea, consideră inacceptabilă distrugerea unui monument istoric de o deosebită importanţă.

"Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail" s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier". Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive: 

1. Biserica „Sfântul Mihail" face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2. Biserica „Sfântul Mihail" este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.

3. În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește la catedrala greco-catolică din zonă.

4. Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă", se arată în petiţie. 

Iniţiatorii petiţiei cer stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (hotărâri de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii. 

În acelaşi timp ei vor invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a bisericii „Sfântul Mihail", ținând cont de faptul că, "moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene".

Petiţia a strâns rapid interesul publicului, astfel că până în momentul publicării materialului a fost semnată de 860 de persoane. 

Comenteaza