Fenechiu: Privatizarea CFR Marfă se va întâmpla, mi-am asumat

Fenechiu: Privatizarea CFR Marfă se va întâmpla, mi-am asumat
Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a subliniat, la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV, că CFR Marfă se va privatiza întrucât şi-a asumat acest proces şi a precizat că doreşte să privatizeze un pachet cât mai mic peste 50%, că se are în vedere ştergerea datoriilor CFR Marfă şi că nu se va vinde infrastructura. "Preţul de 60 de milioane e o evaluare a unor funcţionari. Când aceste datorii sunt şterse, discutăm de o cu totul altă sumă", a spus liberalul.

Fenechiu a precizat că este susţinătorul ideii ca CFR Marfă să rămână o companie de stat însă că în prezent acest lucru nu mai este posibil. Ministrul a relatat că FMI a cerut privatizarea totală a companiei iniţial. "FMI ne-a zis obligatoriu privatizare. Pentru că de prea multe ori au fost minţiţi în sensul în care va fi revigorată vreo companie, au spus ca s-au săturat că de 4 ani sunt minţiţi. Am fost obligaţi să vindem un pachet majoritar. De fapt ni se cerea sa facem privatizare totală", a spus Fenechiu.

Strategia de privatizare

"Mi-am propus să vând cât mai puţin peste 51%, ca statul să rămână cu un pachet îndeajuns de mare să aiba control, iar dacă va fi să vindem acel pachet, să incasăm o sumă frumoasă pe el. Am propus o privatizare cu preselectie fara angajament. Firmele ce vor fi preselectate sunt cele care vor indeplini nişte condiţii. Privatizarea se va intampla, mi-am asumat", a preciyat ministrul.
În privinţa sumei controversate ce a fost avansată pentru vânzarea CFR Marfă, de 62 milioane, liberalul a explicat că respectiva sumă a fost avansată de nişte funcţionari şi că era vorba de vânzarea u tot cu datorii. "Noi vrem să vindem compania cât mai curată de datorii pentru ca, cel care o cumpără să dezvolte transportul de marfă din România. Noi vindem nişte vagoane, nu vindem infrastructura. Din pachet vor fi scoase elementele de infrastructură, vor fi lăsate anumite depouri, e nevoie pentru reparaţii, nu vindem danele din portul Constanţa, nu vindem cântarele. Toate vor fi trecute către CFR infrastructură şi rămân in proprietatea statului", a explicat el.

Etichete
Comenteaza