Festin de carte în Piaţa Unirii

Festin de carte în Piaţa Unirii
Caravana Gaudeamus poposeşte în Piaţa Unirii peste o săptămână. Oferta din acest an este mai generoasă şi aduce câteva surprize.

Cea de-a 13-a ediţie a târgului de carte va avea loc între 28 martie şi 1 aprilie în Piaţa Unirii, într-un pavilion expoziţional mai mare decât cel de anul trecut. Lansarea unei cărţi semnate de regretatul mitropolit Bartolomeu, o expoziţie de fotografie şi olimpici clujeni invitaţi să fie eroii târgului sunt câteva dintre noutăţile Gaudeamus 2012.

"Caravana vine mai repede la Cluj faţă de alţi ani pentru că nu am vrut să ne suprapunem cu sărbătorile pascale, fie ele catolice sau ortodoxe. Vrem să aducem un festin al cărţii înainte de Paşti", a explicat Irina Ungureanu, reprezentantă a organizatorilor evenimentului. Vor participa 45 de expozanţi, edituri sau reprezentanţi ai unor edituri din Cluj sau din alte zone ale ţării, la 49 de standuri. Cortul va avea o suprafaţă de 100 mp. Sunt programate peste 20 de evenimente culturale, care vor avea ca invitaţi cu precădere scriitori clujeni sau universitari, între care Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ovidiu Pecican şi Mircea Muthu. Preşedintele de onoare al ediţiei va fi regizorul Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

Între evenimentele de seamă ale târgului, organizatoarea a menţionat lansarea de către editura clujeană Eikon a volumului "Corupţia spirituală", al regretatului mitropolit Bartolomeu. O noutate a ediţiei de la sfârşitul săptămânii viitoare este expoziţia itinerantă de fotografie "Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului". Imaginile au ca unic personaj cartea, în cele mai diverse ipostaze ale sale, şi sunt realizate de Jean Marc Godès, artist fotograf francez care a semnat peste 40 de expoziţii personale în Franţa, Italia, Brazilia, Elveţia şi România. Chiar şi imaginea din acest an a târgului, intitulată "Cărţile pe patine" este o creaţie Jean Marc Godès, descrisă de organizatori drept "o alegorie jucăuşă a cărţilor călătoare".

Un alt element nou în programul târgului este premierea excelenţei în ştiinţă a tinerilor clujeni medaliaţi la concursurile internaţionale pluridisciplinare. Olimpicii clujeni vor fi invitaţi speciali ai evenimentului şi vor avea un moment în care vor fi premiaţi "pentru a le promova performanţa şi a le spori vizibilitatea", potrivit Irinei Ungureanu. Atât participanţii, cât şi vizitatorii cortului vor putea să doneze publicaţii în cadrul campaniei "Cărţile se întorc acasă", destinat bibliotecilor din satele Transilvaniei. De asemenea, va contina Concursul naţional de lectură "Mircea Nedelciu", adresat liceenilor clujeni. Câştigătorul locului I va participa la finala concursului, care se va desfăşura cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură (21-25 noiembrie, Bucureşti).

Evenimentul va putea fi vizitat de miercuri până sâmbătă, între orele 10:00 şi 19:00, iar duminică, între orele 10:00 şi 14:00. Intrarea va fi liberă pentru toate categoriile de vizitatori.

UPDATE 22 martie 15.44 Director de onoare al festivalului a fost numit scriitorul Cornel Udrea, având în vedere că Mihai Măniuţiu va lipsi din ţară în perioada când e organizat festivalul.

Comenteaza