Festival internaţional de scurt-metraj în weekend la Cluj

Festival internaţional de scurt-metraj în weekend la Cluj
Festivalul internaţional de foarte scurt metraj Tres Courts, unic în lume, are loc şi la Cluj, în acest weekend.

 

Festivalul prezintă şi pune în competiţie în toate colţurile planetei filme de maxim 3 minute, realizate de creatori confirmaţi sau de începători. Din 25 aprilie până în 5 mai 2013, o sută de oraşe din 25 de ţări, partenere ale Très Courts propun locuitorilor lor să împărtăşească un moment de solidaritate mondială în domeniul filmului. România participă cu 20 de oraşe, care vor găzdui festivalul în perioada 25 - 28 aprilie 2013.

Implicarea puternică a României în festival este reflectată şi de selecţia internaţională şi selecţia Paroles de femmes a festivalului, care în acest an au câte un film românesc în competiţie. Este vorba de două scurt metraje care au fost prezentate anul trecut în selecţia românească şi care au câştigat Premiul Organizaţiei internaţionale a Francofoniei şi Premiul publicului din România: "Ea nu se ridică" de Vlad Bidiviu şi "Imaginary Border" de Cătălina Pintea şi Corina Drăgan.

Festivalul Très Courts se află la ce-a de-a şaptea sa ediţie în România, unde coordonator al evenimentului este Institutul Francez, instituţie ce coordonează festivalul şi în Moldova, Ungaria şi Slovacia.

În cadrul festivalului, Institutul francez din România organizează în fiecare an, din 2007, o competiţie locală de filme foarte scurte româneşti pentru a încuraja şi a pune în valoare creaţia cinematografică locală. În acest an organizatorii au primit 100 de filme din toate colţurile ţării. Aceste filme au fost vizionate de juriul naţional românesc, care a selectat 22 de filme foarte scurte pentru a fi prezentate în toate oraşele din România care găzduiesc festivalul şi la Chişinău în Republica Moldova. Juriul românesc va atribui 2 premii : Marele Premiu şi Premiul pentru Animaţie, care vor fi anunţate în 27 aprilie la Cluj-Napoca. Totodată organizaţia internaţională a francofoniei va atribui un premiu filmului românesc care valorizează cel mai bine francofonia şi valorile sale. La fel ca premiul juriului românesc, şi premiul organizaţiei internaţionale a francofoniei va fi anunţat tot în 27 aprilie şi tot în Cluj-Napoca.

Spectatorii români vor decide prin vot câştigătorul Premiului publicului din România, care va fi anunţat în 11 mai 2013.

Iată lista oraşelor din România partenere ale festivalului: Aiud, Alba-Iulia, Arad, Baia-Mare, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca,  Iaşi,  Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea,  Piteşti,  Râşnov,  Saschiz,  Sibiu,  Sighetul Marmaţiei,  Sângeorz Băi,  Timişoara şi Târgu Mureş.

Comenteaza