Festivalul-concurs naţional de interpretare a cântecului popular de la Gilău şi-a desemnat câştigătorii. Care sunt aceştia

Festivalul-concurs naţional de interpretare a cântecului popular de la Gilău şi-a desemnat câştigătorii. Care sunt aceştia
Cea de-a IV-a ediţie a festivalului-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, desfăşurat la Casa de Cultură din Gilău, şi-a desemnat câştigătorii.

Marele Premiu şi Trofeul "Dumitru Sopon" i-au revenit interpretului Cosmin Scheanu, în timp ce premiul I a fost adjudecat de Mădălina Mîrza, cel de-al doilea de Loredana Călin, iar ultimul loc de pe podium a fost ocupat de Mariana Hurjui. 

Premiul special "Dumitru Sopon" a fost câştigat de Alexandru Potra, iar cel pentru popularitate a mers către Lavinia Daiana Mariş. Prestaţia altor trei artişti, Cristina Bugnar, Daraia Gâdea și Viorica Mănăstire, a fost recompensată cu menţiuni. 

"Festivalul-concurs de la Gilău a reușit și de această dată să își atingă scopurile: să menţină vie memoria artistului ardelean Dumitru Sopon, una dintre frumoasele voci a cântecului popular românesc, iar prin promovarea calităților muzical-interpretative ale tinerilor de astăzi să ducă mai departe repertoriul înaintaşilor pentru conservarea cântecului şi portului tradiţional", au afirmat organizatorii.

În competiţie au participat 21 interpreţi din Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoșani, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea și Cluj, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

Concurenţii au interpretat în faţa juriului compus din Ioan Haplea, Ovidiu Barteș, Maria Marinela Istici, Ioana Breda Morar și Dumitru Sfârlea, câte două cântece: unul doinit/ o baladă şi un cântec cu acompaniament orchestral.

De asemenea, pe durata festivalului-concurs publicul a putut asista la recitalurile susţinute de artiști consacrați ai muzicii populare, pe urmele cărora tinerii concurenți aspiră să calce, precum Maria Marcu, Mariana Deac, Marius Ciprian Pop, Marinela Zegrean Istici, Amalia Codorean-Chindriş, Mariana Morcan, Florina Matei, Dana Purcel, Adrian Buza (câștigătorul ultimei ediții a festivalului) și Ramona Neamț.

Asistența a fost încântată și de cunoscutul ansamblu folcloric "Cununa Apusenilor" al Casei de cultură „Dumitru Sopon" din Gilău, în timp ce acompaniamentul muzical a fost susţinut de către Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană" a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijată de Ovidiu Barteş.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Primăria Gilău şi Casa de Cultură „Dumitru Sopon" din Gilău.

Comenteaza