Festivalul se vrea o “mică sindrofie cinematografică”

Festivalul se vrea o “mică sindrofie cinematografică”
La cea de-a treia ediţie, organizatorii Comedy Cluj vor să îşi transforme publicul într-unul “subţire, răsfăţat de o paletă extinsă de producţii ale genului”.

Mai exact, cele peste 100 de filme din 36 de ţări care pot fi văzute la Cluj între 14 şi 23 octombrie se înscriu în genuri precum satiră, parodie, comedie romantică, bufă, comedie neagră, comedie de situaţie, de limbaj, comedie absurdă. "Mica noastră sindrofie cinematografică va reuni critici şi pasionaţi ai filmului din toate zările care vor demonstra că vorba multă nu e sărăcia omului, ci câştigul lui, atunci când reuneşte oameni talentaţi şi entuziaşti şi naşte noi colaborări", arată oficialii Comedy Cluj pe site-ul festivalului. Proiecţiile au loc la cinematografele "Florin Piersic", Arta, Victoria, Casa Tranzit, precum şi în localurile Klausenburg Café-Konditorei şi Art Café.

"Se spune că de la a treia ediţie un festival devine mai frumos, dar şi mai serios", a declarat Sorin Dan (foto), directorul evenimentului, la prima conferinţă de presă despre Comedy Cluj 2011. "Tema festivalului este modul în care percepem comedia, să nu venim la film doar ca să râdem, ci pentru a savura subtilitatea, ironia, felul în care se poate face comedie şi pe o temă tristă. Ne-am gândit în primul rând la calitatea filmelor alese şi mai puţin la cât de populare pot fi ele", a precizat organizatorul. În competiţia de lungmetraje se vor "bate" 10 filme premiate la festivaluri internaţionale, între care şi unul film românesc, "Visul lui Adalbert", în regia lui Gabriel Achim, precum şi producţii noi din Marea Britanie, China, Filipine, Italia, Elveţia sau Rusia. O secţiune este dedicată filmelor internaţionale, alături de Focus Franţa Serbian Comedy Drama Japan!, Monty Python, Documentar, Panorama şi Spoturi Publicitare. A mai fost anunţată prezenţa la Cluj la festival a unui grup de studenţi în domeniul cinematografic din toate colţurile lumii. Îndrăgita actriţă Draga Olteanu Matei are un Medalion care îi este dedicat. Pot fi vizionate cu acest prilej filmele "Chiriţa la Iaşi" şi "Cucoana Chiriţa".

Alte dorinţe asumate de organizatorii festivalului sunt "să dăm un ghiont sau un imbold producţiei naţionale sublime, dar aproape inexistente de film de comedie" şi "să plasăm Clujul pe harta prestigioasă a zaiafeturilor artistice, culturale şi cinematografice".

Bugetul ediţiei este între 1 milion şi jumătate şi 2 milioane de lei. Invitaţii vor fi regizori şi producători ori membri ai echipelor care au realizat filmele proiectate în cadrul festivalului, străini, iar un alt grup de invitaţi va veni chiar de la Hollywood pentru a susţine workshop-uri la Cluj. Biletele de intrare la proiecţii vor costa 9 lei sau 7 lei pentru elevi, studenţi sau pensionari. La cafenelele incluse în festival intrarea va fi liberă, în funcţie de locurile disponibile.

 

Comenteaza