Film de cinema cu bloggeri şi artişti clujeni

Film de cinema cu bloggeri şi artişti clujeni
Bloggerul clujean Groparu debutează în cinematografie cu un proiect care include filmări la Cluj, dar şi protagonişti autohtoni ca actriţa Elena Ivanca, bloggerul Adi Hădean sau trupa Maya.

Filmul se va numi "Usturoi" şi va reda povestea unor copii care vin la Cluj să se facă actori. Pe numele lui adevărat Radu Băzăvan, Groparu explică pe blog că plănuieşte să realizeze o poveste tipic ardelenească, originală, "complet diferită de orice altceva s-a mai filmat în România". "La cum mă cunoaşteţi, ştiţi că nu m-aş fi băgat în asemenea proiect dacă ar fi fost vorba despre comunism, violuri, sânge, blocuri gri sau scene lălăite", punctează el, din capul locului.

Groparu îşi descrie proiectul drept "un film despre copilărie, prietenie, aventură, emancipare, despre visul a doi copii dintr-un sat pierdut de lume care îşi doresc ceva mai mult de la viaţă". "Un film complet diferit de Hollywood, care însă nu pică în păcatele filmului european. Vom filma în Sălaj şi în Cluj, în zone frumoase foc, vom avea dansuri, muzică şi bancuri, relaţii interetnice, iubire, aventură, maşini tari, trenuri, troleibuze, femei frumoase, tractoare, petreceri, Dacii berline, ce mai! Va fi un film complex ca o mămăligă în pături cu cârnaţ prăjit, brânză de burduf şi multă smântână, cu o pălincă de aperitiv", a promis Băzăvan.

Filmările încep peste câteva zile şi vor dura trei săptămâni. Protagonişti sunt doi copii: Sebastian Topan are 12 ani, iar Darius Stoica 10 ani. Ambii sunt din Sălaj, unul e din Bârgou, celălalt din Zalău. "Sebastian a câştigat deja mai multe premii de actorie, iar Darius e un băieţel de 10 ani care cântă la vioară dumnezeieşte", arată bloggerul, care este producător şi scenarist al fimului. Dintre numele din distribuţie au fost dezvăluite până acum doar ale bloggerilor Adi Hădean, Alina Crâncău şi Răzvan Dragoş. Va juca, de asemenea, Elena Ivanca, actriţă la Naţionalul clujean, aflată la al optulea film din carieră. Regizor este Lucian Alexandrescu, ce vine special din SUA pentru această producţie.

"Am ales Clujul pentru filmări pentru că ilustrează admirabil o dihotomie specifică întregii Transilvanii: pe de o parte e un oraş rămas în urmă, încremenit, nu fără o anumită poezie. Pe de alta însă, e şi un oraş modern care a evoluat incredibil în ultimii ani", a explicat Groparu.

"Încă nu mi-e foarte clar care va fi rolul meu, însă am primit propunerea cu braţele deschise şi cu drag pentru că a venit de la un prieten", a mărturisit Adi Hădean. "Rolul va avea legătură cu torţa olimpică şi cu gătitul meu prin Cluj", a adăugat el. Hădean a mai jucat în clipuri publicitare şi este absolvent de actorie.

Filmul va avea un buget redus, de 32.500 de euro, dar chiar şi aşa, doar puţin din această sumă a fost asigurat deocamdată. "Din decembrie mă chinui cu finanţarea, mă aşteptam ca brandurile transilvane să fie mai deschise", a explicat producătorul.

(F. TĂTAR, M. PRODAN)

 

Comenteaza