Filmări ale unor teste nucleare din SUA, declasificate şi postate pe internet

Filmări ale unor teste nucleare din SUA, declasificate şi postate pe internet
Testele nucleare au fost interzise în 1963, însă există mii de filmări care dovedesc că, experimentele de acest gen, nu s-au oprit în acel an. Doar din 1945 şi până în 1962, Statele Unite au condus 210 teste nucleare atmosferice.

Fizicianul Greg Spriggs, de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (Lawrence Livermore National Laboratory/ LLNL) vrea să salveze cele 7.000 de filme despre care se ştie că există, majoritatea dintre ele ajungând să se descompună în timp ce sunt clasificate şi ascunse de ochii publicului, astăzi, multe dintre ele pot fi găsite pe internet.

Potrivit LLNL, proiectul care s-a desfăşurat timp de 5 ani a înregistrat un succes fenomenal - aproximativ 4.200 de filmări au fost scanate, iar în jur de 750 dintre acestea au fost declasificate. 64 dintre filmele declasificate au fost publicate pe YouTube, în ceea ce Sprigg numeşte "Setul iniţial"."Poţi simţi miros de oţet când deschizi conservele în care se află, ceea ce este unul dintre factorii procesului de descompunere al filmelor", a declarat Spriggs pentru Gizmodo, relatează Mediafax.

"Ştim că filmele sunt pe cale de a se descompune până în punctul în care devin inutile", a mai spus fizicianul. "Datele pe care le colectăm acum trebuie să fie prezervate în format digital pentru că indiferent de modul în care tratezi filmele, indiferent cu câtă grijă le depozitezi sau le manevrezi, se vor desocmpune. Ele sunt făcute din material organic, iar astfel de materiale se descompun. Deci asta e. Ne-am îmbarcat în acest proiect la momentul potrivit pentru a salva datele".

Este o cursă contra cronometru, iar Spriggs estimează că vor mai dura 2 ani până să termine de scanat restul filmelor. Declasificarea celor 3.480 de filme rămase, un proces care necesită recenzie militară, va dura mai mult decât atât.

"Este incredibil cât de multă energie a fost lansată", a mai spus Spriggs. "Sperăm să nu fie nevoie să mai folosim arme nucleare niciodată. cred ca dacă reuşim să capturăm istoria acestui aspect şi să arătăm ce forţă au aceste arme şi cât de devastatoare pot fi, poate atunci oamenii vor fi mai reticenţi dacă ar trebui să le folosească".

Comenteaza