Filmul şpăgii de la Vama Cluj

Filmul şpăgii de la Vama Cluj
Rechizitoriul procurorilor anticorupţie descrie modul în care au ajuns la fostul şef al Vămii Cluj 4.000 de euro din fondul special al DNA.

Fostul şef al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV), Florin Alain Modrea, şi omul de afaceri israelian Zur Moshe au fost trimişi în judecată ieri de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind acuzaţi de luare de mită, respectiv trafic de influenţă şi dare de mită. Procurorii arată în rechizitoriu desfăşurarea evenimentelor din cele şapte zile ce au precedat prinderea în flagrant a lui Modrea cu bancnote de 500 de euro, care anterior fuseseră predate de procurorii DNA denunţătorului.

Rechizitoriul procurorilor DNA arată în amănunt modul în care denunţătorul Alexandru Cătălin, patron al firmei Royal International Impex, i-a dat lui Zur Moshe suma de 12.000 de euro pentru a fi predată mai departe cu scopul de a "îmblânzi" controlul la societatea sa demarat de doi inspectori subordonaţi lui Alain Modrea, şef serviciu în cadrul DRAOV şi fost şef al Direcţiei între anii 2005-2010.

l 9 martie - Echipa de control de la DRAOV s-a deplasat la sediul firmei denunţătorului, unde a discutat cu acesta şi cu avocatul lui. Imediat după vizita inspectorilor vamali, Alexandru Cătălin l-a contactat pe prietenul său Zur Moshe.

10 martie - Denunţătorul a mers la biroul lui Zur Moshe pentru a i se plânge că demersul inspectorilor vamali este abuziv. Atunci, Moshe l-a sunat pe Modrea, cu care este prieten de circa şase ani, şi l-a întrebat dacă i-a trimis în control pe "Pop şi Neagu". Potrivit procurorilor, în aceeaşi zi, Modrea s-a întâlnit cu Moshe şi i-a spus că societatea Royal are mai multe probleme în ce priveşte subevaluarea unor produse importate din China şi apoi exportate în Germania. După aceea, israelianul s-a întâlnit din nou cu Alexandru, stabilind suma de 12.000 de euro pentru a scăpa cu o amendă mică de la inspectorii vamali.

14 martie - Denunţătorul a mers din nou la biroul lui Moshe, unde acesta "l-a asigurat că se va încheia un proces-verbal de control în care să nu se menţioneze toate neregulile", conform rechizitoriului.

15 martie - Moshe l-a sunat pe Modrea, convorbirea fiind interceptată de DNA: "Moshe: Am vorbit ieri cu prietenul meu. Când putem să ne întâlnim?/ Modrea: Păi, ţi-am zis, astăzi sau mâine ne vedem".

16 martie 2011 - Alexandru i-a predat lui Moshe, în biroul acestuia din urmă de la firma Lauda Model, suma de 12.000 de euro. Banii proveneau din fondul special al DNA, iar seriile bancnotelor au fost notate şi fotografiate anterior de procurori. Potrivit înregistrării ambientale, Moshe i-a spus denunţătorului: "Acum să-l sun să vină la mine. Scoate banii, nu trebuie să te temi! Să ai încredere în Moshe că lucrurile merg şi tu mâine o să vezi o schimbare". Procurorii susţin că israelianul l-a sunat pe şeful din Vamă de faţă cu denunţătorul şi l-a anunţat că "au ajuns cartoanele". La ora 17:12, Modrea a mers la biroul lui Moshe. La ieşire a fost oprit de procurori, care au găsit asupra sa 4.000 de euro în bancnote de 500 cu seriile notate la DNA. Modrea avea la el şi patru cartoane în format A3. Anchetatorii au ridicat din biroul lui Moshe şi restul de 8.000 de euro.

Moshe şi-a recunoscut fapta şi le-a spus procurorilor că i-a dat lui Modrea doar 4.000 din cei 12.000 de euro, pe motiv că nu a avut încredere că va rezolva problema şi de teamă că denunţătorul îi va cere banii înapoi. Alain Modrea susţine că a primit banii cu titlu de împrumut şi că discuţia telefonică despre "cartoane" nu se referă la bani, ci strict la înţelesul cuvântului, motivând că avea nevoie de mai multe cartoane pentru a le da suporterilor echipei de volei din Dej. Instanţa Tribunalului va verifica azi legalitatea măsurii arestului preventiv în cazul celor doi, urmând ca în luna mai să înceapă procesul penal.

 

Comenteaza