Flagrant cu împuşcături: carieră de inginer în construcţii, năruită de droguri

Flagrant cu împuşcături: carieră de inginer în construcţii, năruită de droguri
Inginerul a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru deţinere şi trafic de droguri de mare risc. El a recunoscut în faţa anchetatorilor metoda complexă prin care introducea mefedronă în ţară: comanda substanţa de pe site-uri din China şi India, indicând adrese de hoteluri din Budapesta şi Viena, aştepta coletele şi le punea pe microbuze către România, unde tot el le prelua. Consumatorii au declarat că inculpatul a fost unul dintre principalii furnizori de mefedronă din Cluj-Napoca. Tânărul a fost responsabil de şantiere importante din oraş, iar colegii nu au bănuit niciodată problemele lui cu drogurile.

Potrivit rechizitoriului, Alexandru Duca a devenit consumator al substanţei mefedronă, cunoscută ca "sare de baie", din perioada în care aceasta nu era interzisă de lege, respectiv înainte de 15 februarie 2011. "Ulterior momentului în care această substanţă a fost interzisă spre a fi comercializată sau consumată, inculpatul, care între timp se confrunta cu probleme financiare, a hotărât să dezvolte, pe cont propriu, o afacere privind comercializarea acestui drog de mare risc", se arată în actul de trimitere în judecată. Avocatul lui Duca, Lacrima Stan, a solicitat judecarea tânărului în stare de libertate pe motiv că acesta nu este un pericol pentru ordinea publică şi că este apreciat în societatea de construcţii unde este angajat ca inginer. "Am depus la dosar caracterizări de la colegi, care spun că nu au bănuit niciodată că este consumator de droguri. Societatea l-a pus responsabil de şantier la imobile importante din oraş, precum clădirea cea nouă a Universităţii de Medicină şi Farmacie din complexul Hasdeu", a spus Stan.

Tânărul a povestit în faţa anchetatorilor, dar şi în instanţă cum a căutat pe Google site-uri din afara ţării, care comercializau 4metilmetcatinonă (mefedronă), orientându-se spre site-uri din China sau India, pe ai căror reprezentanţi îi contacta telefonic şi se interesa despre modalitatea de livrare. Inginerul plătea marfa prin transfer bancar sau Western Union, indicând ca şi date de contact numele său real şi adrese de hoteluri din Budapesta sau Viena. "Inculpatul ridica personal coletele, după care le punea pe diferite microbuze sau autocare care făceau curse regulate între Ungaria, respectiv Austria şi România", se precizează în rechizitoriu. Ulterior, tot Duca aştepta microbuzele în ţară şi prelua coletele.

O parte dintre consumatorii audiaţi au precizat că i-au plătit lui Duca sume foarte mari de bani, de mii sau chiar zeci de mii de lei. "Inculpatul a fost, din primăvara lui 2010 până la momentul depistării acestuia de către organele de poliţie, unul dintre principalii furnizori de mefedronă la nivelul municipiului Cluj-Napoca", au precizat procurorii. Conform propriilor declaraţii, Duca a încercat în două rânduri, fiind conştient de gravitatea faptelor sale, să se reprofileze, în sensul de a vinde reţelei sale de consumatori alte substanţe asemănătoare ca şi efecte cu mefedrona. "Acea substanţă pe care a încercat să o comercializeze în locul mefedronei nu a fost agreată de către consumatori, inculpatul fiind obligat să distrugă această substanţă, cu consecinţa pierderii unei mari sume de bani investită în cumpărare", se arată în rechizitoriu.

Cum l-au prins

Prinderea lui Duca nu a fost o misiune uşoară pentru poliţiştii, care în seara zilei de 4 octombrie au format un dispozitiv pentru prinderea în flagrant a tânărului în zona sensului giratoriu din Floreşti. Poliţiştii au încercat să-l oprească în trafic în timp ce se deplasa dinspre Gilău spre Cluj-Napoca. "În dreptul sensului giratoriu din centrul comunei Floreşti, s-a încercat blocarea în trafic a autoturismului, însă inculpatul a spart barajul şi, deşi a fost somat verbal prin formula «Stai, Poliţia!» şi prin executarea unui foc de armă în plan vertical, s-a deplasat cu viteză mare în direcţia de mers spre comuna Gilău", se precizează în rechizitoriul lui Duca. Poliţiştii au reuşit să blocheze maşina la ieşirea din Floreşti după o urmărire pe parcursul căreia şoferul a spart geamul de la portieră şi aruncat o pungă ce conţinea o substanţă de culoare deschisă, găsită ulterior de poliţişti.

 

Comenteaza