Florian Walter, localizat într-o ţară arabă. Au fost demarate procedurile de extrădare

Florian Walter, localizat într-o ţară arabă. Au fost demarate procedurile de extrădare
Omul de afaceri Florian Walter, suspectat că ar fi liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală, a fost localizat într-o ţară din Orientul Mijlociu.

Deşi s-a vehiculat că fostul finanţator al echipei locale de fotbal Universitatea Cluj s-ar ascunde de organele de anchetă în America Centrală, el a fost localizat tocmai în Orientul Mijlociu, în cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite, Dubai. 

Potrivit publicaţiei enational.ro, Walter nu ar fi fugit din ţară cu zece zile înainte de debutul anchetei, ci s-ar fi aflat la momentul respectiv în vacanţă în Europa, de unde a mers mai departe spre Dubai.

Ajuns acolo, el s-ar fi predat în dimineaţa zilei de 27 mai la sediul biroului Interpolului din Emirate, fiind trimis pentru şapte zile după gratii. Ulterior, Walter ar fi plătit o cauţiune, iar instanţa ar fi decis eliberarea sa sub control judiciar.

Mai mult, în data de 13 iulie Departamentul de Imigrare din Dubai i-ar fi eliberat omului de afaceri viza de rezidenţă în Emiratele Arabe Unite, fapt ce duce la îngreunarea procesului de extrădare a sa, potrivit publicaţiei menţionate.

Informaţia privind localizarea lui Walter a fost confirmată de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), printr-un comunicat de presă.

"Conform prevederilor legale în vigoare, la data de 22 mai 2015, Poliția Română prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol a efectuat demersurile necesare în vederea localizării și arestării în vederea extrădării a numitului Walter Florian, pe numele căruia Tribunalul Prahova a emis un mandat de arestare preventivă.

În baza informațiilor deținute, la data de 29 mai a.c. Poliția Română a solicitat Biroului Central Național Interpol Abu Dhabi confirmarea prezenței acestuia pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. La data de 2 iunie 2015 a fost primită confirmarea faptului că Walter Florian a fost arestat la solicitarea autorităților române și se află la dispoziția organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite", arată IGPR.

Imediat după, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol a informat Tribunalul Prahova și Ministerul Justiției, care au demarat procedurile în vederea extrădării.

Florian Walter, proprietarul companiei Romprest Service, este bănuit că a constituit și coordonat un grup infracţional organizat, ce acționa pe raza mai multor județe și în municipiul București.

Acesta ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale „tip fantomă".

Prin acţiunile desfăşurate, grupul a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 4.500.000 de euro.

Comenteaza