Foayerul Fabricii de Pensule şi scenografia de la Electric Castle, premiate la Bienala de Arhitectură

Foayerul Fabricii de Pensule şi scenografia de la Electric Castle, premiate la Bienala de Arhitectură
Reamenajarea foayer-ului sălii de spectacole a Fabricii de Pensule, respectiv amenajarea temporară din cadrul festivalului Electric Castle s-au numărat printre proiectele câştigătoare ale Galei Bienalei de Arhitectură Transilvania (BARTRA) 2013.

Juriul format din mai mulţi arhitecţi din ţară a făcut nominalizări (între 2-4) la toate cele opt secţiuni ale premiilor Galei de Arhitectură BATRA 2013, fiind acordat în fiecare caz câte un singur premiu.

La secţiunea Arhitectura spaţiilor interioare şi scenografie premiul a revenit arhitectei Klara Veer, pentru amenajarea foayer-ului sălii principale de spectacole de la Fabrica de Pensule.

Un alt premiu care a rămas la Cluj este cel de la secţiunea Microarhitectură, arhitectură temporară şi design de obiect, câştigat de atelierul MASS, pentru amenajarea arhitecturală temporară realizată cu ocazia festivalului Electric Castle, care s-a desfăşurat în vară la Castelul Banffy de la Bonţida.

"Am avut oportunitatea de a face ceva interesant într-un loc care ne place foarte mult. Printr-o abordare experimentală, care a pus în valoare castelul, am încercat să atragem atenţia asupra unui loc care merită să fie cunoscut, un vechi castel nobiliar. Am mai avut proiecte aici şi în acest sens a fost o continuare a demersului nostru. Am avut totodată şansa de a lucra cu oameni tineri, deschişi spre experiment, care ne-au propus lucruri care exced arhitectura clasică, precum instalaţii sau locuri interactive", a precizat pentru Ziua de Cluj Marius Moga, unul din asociaţii Biroului de Arhitctură MASS.

Bienala de Arhitectură Transilvania are cu punct central evenimentele programate între 5-8 decembrie la Cluj, organizator principal fiind Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART), cu sediul în Cluj-Napoca, cu peste 650 de membri arhitecți din trei județe: Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Co-organizatori sunt OAR Bihor, cu sediul în Oradea (192 arhitecți), OAR Satu-Mare (69 arhitecți), OAR Nord-Vest, cu sediul în Baia-Mare (98 arhitecți) și OAR Alba (64 arhitecți).

Punctul central al Bienalei îl reprezintă expoziţia-concurs "Premiile BATRA 2013", ce poate fi vizitzată între 5 - 20 decembrie la Casa Tranzit. Ulterior expoziţia va fi prezentată ca eveniment itinerant în restul reşedinţelor de judeţ din cadrul filialei OAR Transilvania, respectiv din cadrul filialelor partenere.

Concursul a fost deschis tututoror membrilor filialelor participante, fiind sintetizată activitatea arhitecturală din ultii doi ani din cadrul acestora. 

Juriului competiţiei din cadrul Bienalei a fost alcătuit din Ștefan Ghenciulescu (Zeppelin, București) Zsolt Tovissi (Miercurea Ciuc), Cristina Constantin (Abrupt Arhitectura, București), Oana Coarfă (Republic of Architects, București), Marius Miclăuș (Archaeus, Timișoara), Bogdan Babici (Tecon, București) și Irina Cristea (A-ZC, Paris).

Ştefan Ghenciulescu a menţionat că pe lângă calitatea propriu-zisă a proiectelor de arhitectură juriul a urmărit şi "plusul valoare", pe care proiectele respective îl aduc comunităţii, respectiv unei regiuni. 

UPDATE: Lista completă a câştigătorilor:

Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie - "Cazan social", Toplița, jud. Harghita, Istvan Biroul de Arhitectură BLIPSZ 

Arhitectura locuinţei - "Casa P". Atelier D3

Arhitectura patrimoniului cultural - "Reabilitarea şi schimbarea de destinaţie a hotelului - subansamblu din palatul Vulturul Negru Oradea - în sediu central RDS&RCS S.A.", Atelier FKM

Amenajarea spaţiului public - Amenajare zona strazii Duzilor din municipiul Reghin, Atelier MNM

Amenajarea spațiului comunitar - Centrul de artă contemporană Fabrica de Pensule Cluj, KLARA VEER ARCHITECTURE x DESIGN 

Microarhitectură - arhitectură temporară, design de obiect - Electric Castle, Atelier MASS

Proiecte culturale, inițiative, experimente - Zilele Arhitecturii 2013 - Crossing Borders, Asociţaia Studenţilor Arhitecţi Cluj

Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate - O casă la Sălicea - RAUM

Premiu Opera Omnia - post-mortem Kos Karoly

Etichete
Comenteaza