Fostul ministru clujean Nagy Zsolt, condamnat la cinci ani de închisoare
- Scris de Valentin Malaescu
- 03 Dec 2013, 23:32
- Eveniment
- Ascultă știrea

Fostul ministru clujean al Comunicaţiilor în guvernul Tăriceanu, Nagy Zsolt, a primit ieri o a doua sentinţă de condamnare la închisoare, de această dată cu executare. După o primă condamnare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu legat de o tranzacţie cu un teren aparţinând Poştei Române, de această dată el a primit cinci ani de închisoare cu executare în dosarul mult mai greu al privatizărilor strategice. Niciuna dintre sentinţe nu este definitivă.
Cinci ani de închisoare ar trebui să execute fostul ministru clujean, dacă sentinţa de ieri va rămâne definitivă sau va fi confirmată la recurs, pentru aderarea la un grup infracţional, în celebrul dosar de spionaj, în care, tot ieri, fostul coleg de cabinet al lui Nagy, fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş a primit aceeaşi pedeapsă pentru aceeaşi acuzaţie dar şi o condamnare de şase ani cu executare pentru trădare, urmând să execute pedeapsa mai lungă.
Nagy a fost numit ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în 29 decembrie 2004, în primul guvern Tăriceanu. După doi ani şi jumătate de mandat, în 11 iunie 2007, era suspendat din funcţie şi apoi demis, fiind anchetat de procurorii DIICOT pentru sprijinirea unui grup infracţional transnaţional condus de consultantul bulgar Stamen Stantchev şi pentru trădare, prin transmiterea de secrete. Ieri avea să fie condamnat de completul de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) doar pentru prima acuzaţie. Concret, Nagy şi Sereş sunt acuzaţi că ar fi furnizat grupului infracţional menţionat date secrete referitor la privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procesele de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucureşti şi S.C. Avioane S.A. Craiova, consultanţă în vederea privatizării S.N. Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. Poşta Română şi selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. Romtelecom S.A.. Sentinţa de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, verdictul final fără vreo altă cale de atac urmând a fi dat de completul de cinci judecători al ÎCCJ.
Nagy mai are o condamnare de trei ani şi jumătate de închisoare, de această dată cu suspendare, în dosarul „Poşta Română", sentinţă primită tot de la completul de trei judecători ai ÎCCJ în 28 noiembrie 2012 pentru neglijenţă în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, Nagy ar fi vinovat de faptul că a iniţiat o hotărâre de guvern privind trecerea unui imobil din capăitală din proprietatea Poştei Române în proprietatea undi firme private, imobilul fiind subevaluat cu 3,6 milioane de euro, întregul prejudiciu adus statului fiind evaluat la peste 8,7 milioane de euro. Acuzat în acelaşi dosar, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat. Şi în acest caz sentinţa definitivă va fi dată tot de completul de cinci judecători al ÎCCJ.
Nagy nu a putut fi contactat, având telefonul închis. În schimb, colegul său din UDMR, liderul organizaţiei clujene a Uniunii, deputatul Mate Andras Levente, este convins de nevinovăţia fostului ministru. „Îl consider în continuare nevinovat şi nu mă îndoiesc şi nu mă mir de acele sondaje de opinie în care românii spun că n-au încredere în justiţia din România", a comentat Mate.