Fostul prefect Călin Platon, pus în libertate

Fostul prefect Călin Platon, pus în libertate
Tribunalul Cluj a admis ieri recursul lui Platon împotriva hotărârii Judecătoriei de a-l ţine în arest preventiv pe parcursul procesului penal.
Instanţa Tribunalului Cluj a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea de a nu părăsi ţara. Călin Platon este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală gravă şi conducere cu permisul suspendat, după ce în 27 august a accidentat mortal un bebeluş pe trecerea de pietoni şi a rănit-o grav pe mama acestuia.

Avocatul lui Platon, Tiberiu Ban, a susţinut în sala de judecată că după întocmirea rechizitoriului şi trimiterea în judecată nu mai există motive pentru care clientul său să nu poată fi judecat în stare de libertate. Având ultimul cuvânt, Platon a spus că a avut o comportare exemplară în cei 50 de ani de viaţă de până acum. “Bărbăteşte şi cu demnitate voi suporta rigorile legii”, a menţionat fostul prefect. Acesta a adăugat că perioada de 53 de zile de când este după gratii l-au uzat fizic şi moral.

Călin Platon este judecat pentru că la sfârşitul lunii august a provocat un accident rutier pe o trecere de pietoni în cartierul Grigorescu având permisul suspendat pentru viteză. Acesta a lovit cu maşina un cărucior cu un bebeluş de trei luni şi pe mama lui, care trecea strada prin loc marcat. Bebeluşul a murit două zile mai târziu la spital, în vreme ce mama acestuia a fost operată la picior, având mai multe fracturi la gamba dreaptă. Femeia încă este imobilizată la pat şi primeşte îngrijiri medicale. Platon era însoţit în autoturism de grefiera Alina Vlaic, de la Tribunalul Comercial, care imediat după accident şi-a luat concediu fără plată.

Expertiza întocmită de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice (LIEC) arată că Platon a lovit victimele pe trecerea de pietoni şi că viteza iniţială era de 66 km/h, iar în momentul impactului, de 49 km/h. În concluziile expertizei se precizează că inculpatul ar fi putut preveni accidentul dacă ar fi circulat cu cel mult 50 km/h, cât este limita legală în oraş, şi ar fi frânat în timp util. Potrivit expertizei, poziţia soarelui a dus la “o reducere a acuităţii vizuale”. Amintim că Platon a invocat faptul că a fost orbit de soare, motiv pentru care nu a văzut victimele care traversau strada. Expertul angajat de Platon, care a participat la lucrările LIEC, a depus o concluzie separată, în care apreciază că viteza iniţială era de 54 km/h, iar la impact, de 38 km/h.

Comenteaza