Fostul primar al comunei Mărgău, trimis în judecată. Ar fi încheiat ilegal un contract de 17 milioane de lei

Fostul primar al comunei Mărgău, trimis în judecată. Ar fi încheiat ilegal un contract de 17 milioane de lei

Petru Ungur, fost primar al comunei Mărgău, judeţul Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că, în calitate de edil, ar fi încheiat ilegal un contract de execuţie lucrări în valoare de peste 17 milioane lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2020, inculpatul Ungur Petru, în calitate de primar, ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuție lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme. Contractul avea ca obiect „Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, județul Cluj”, și ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legislației primare.

După numai șase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău ar plătit către executantul lucrărilor un avans de 4.998.000 lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condițiile în care acesta nu avea constituită o garanție bancară pentru bună execuție și nu erau îndeplinite condițiile pentru realizarea obligațiilor rezultate din contract, la acea dată (ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizația de construire nu era eliberată etc.).

În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare. În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului.

Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu suma de 4.998.000 lei, menționată mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Comenteaza