Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a pledat vinovat şi aşteaptă sentinţei

Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a pledat vinovat şi aşteaptă sentinţei
Traian Mariş (foto), fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, şi-a recunoscut vinovăţia în faţa judecătorului Tribunalului Cluj şi a cerut, prin avocatul său, o condamnare cu suspendare sub supraveghere. Mariş este acuzat de luare de mită şi se află în continuare în arest.

 

Procesul fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, s-a încheiat, marţi, la Tribunalul Cluj. Înainte de a se intra pe fondul cauzei, Mariş a decis să-şi recunoască vinovăţia, astfel că, potrivit legii, judecata s-a făcut în procedură simplificată, nemaifiind administrate alte probe decât cele furnizate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj. Instanţa urmează să pronunţe sentinţa lui Mariş în cursul săptămânii viitoare.

Traian Mariş a cerut, prin avocatul său, să i se aplice o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, însă procurorul a cerut condamnarea cu executare având în vedere gravitatea acuzaţiilor care i se aduc fostului director. "Instanţa a rămas în pronunţare. Am cerut suspendarea condiţionată sub supravehere a pedepsei şi conform articolului 320 indice 1, Cod de procedură penală, reducerea pedepsei cu o treime. Sentinţa se va pronunţa peste o săptămână", a declarat Călin Budişan, avocatul lui Mariş.


Traian Mariş se află în arest preventiv din 18 aprilie, fiind acuzat de procurorii DNA Cluj de luare de mită. Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-a cerut bani, sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro, ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Mariş, ar fi primit mai multe sume de bani de la aceştia, începând din septembrie 2012 până la momentul în care a fost reţinut de anchetatori. Ultima oară, arată procurorii, cei doi au dat mita prin intermediul lui Valentin Mariş, un alt pădurar, fiind vorba de 10.000 de lei, respectiv câte 5.000 de lei de la fiecare. Mariş a încercat, imediat după arestare, să sugereze în faţa instanţei că este în relaţii de duşmănie cu cei doi denunţători, însă nu a putut explica ce interese avea Valentin Mariş, învinuit la rândul său în dosar, să spună că intermedia mita, din moment ce între inculpat şi acesta era o relaţie de prietenie.

Declaraţiile date de denunţători în cazul lui Mariş au scos la iveală probleme foarte grave, respectiv practici mafiote generalizate la Direcţia Silvică Cluj. De altfel, procurorii DNA au şi început cercetările în cazul lui Ioan Morar, care a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Silvicie Cluj înainte de Traian Mariş.

Etichete
Comenteaza