Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, condamnat cu suspendare pentru mită de la pădurari
- Scris de Nicoleta Nap
- 02 Iul 2013, 21:05
- Eveniment
- Ascultă știrea

Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, a fost judecat pentru luare de mită, iar pentru că şi-a recunoscut vinovăţia a primit o pedeapsă redusă, respectiv 3 ani şi 10 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Termenul de încercare pentru Mariş este de 5 ani şi 10 luni, timp în care, dacă săvârşeşte o nouă infracţiune i se va revoca suspendarea pedepsei de 3 ani şi 10 luni, consecinţa fiind aceea că ar ajunge, din nou, după gratii.
Pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte o dată la 6 luni, în ultima zi de vineri a fiecărui semestru, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
Sentinţa pronunţată ieri de Tribunalului Cluj poate fi atacată cu apel. "Vom discuta cu clientul nostru în privinţa apelului, sa vedem ce va decide", a spus avocatul Tiberiu Ban. Traian Mariş a fost pus ieri în libertate, sentinţa Tribunalului Cluj de a suspenda pedeapsa acestuia fiind executorie.
În ceea ce priveşte apelul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de obicei sentinţele cu suspendare a executării pedepsei sunt atacate la instanţa superioară. Amintim că la finalul procesului lui Mariş, procurorul a cerut aplicarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie având în vedere gravitatea acuzaţiilor care i se aduc.
Traian Mariş se află în arest preventiv din 18 aprilie, fiind acuzat de procurorii DNA Cluj de luare de mită. Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-a cerut bani, sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro, ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Mariş ar fi primit mai multe sume de bani de la aceştia, începând din septembrie 2012 până la momentul în care a fost reţinut de anchetatori. Ultima oară, arată procurorii, cei doi au dat mita prin intermediul lui Valentin Mariş, un alt pădurar, fiind vorba de 10.000 de lei, respectiv câte 5.000 de lei de la fiecare. Mariş a încercat să sugereze în faţa instanţei, în timpul fazei de urmărire penală, că este în relaţii de duşmănie cu cei doi denunţători, însă nu a putut explica ce interese avea Valentin Mariş, învinuit la rândul său în dosar, să spună că intermedia mita, din moment ce între inculpat şi acesta era o relaţie de prietenie.
Declaraţiile date de denunţători, în cazul lui Mariş, au scos la iveală probleme foarte grave, respectiv practici mafiote generalizate la Direcţia Silvică Cluj. De altfel, procurorii DNA au şi început cercetările în cazul lui Ioan Iulian Morar, care a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Silvicie Cluj înainte de Traian Mariş. „Cota de participare" a angajaţilor pentru şefi s-a încetăţenit încă din anul 2000, conform declaraţiei lui Valentin Mariş „În vara anului 2012, a fost schimbată conducerea Direcţiei Silvice Cluj, fostul director Morar Iulian fiind înlocuit cu actualul director Mariş Traian. Şi sub noua conducere a continuat aceaşi practică de adunare a cotizaţiilor şi, cu toate că nu îmi amintesc cu precizie, este posibil ca la sfârşitul anului trecut să fi cotizat şi eu cu o sumă de bani", spunea Valentin Mariş, în declaraţia dată la DNA. La rândul său, Valentin Mariş a fost condamnat ieri la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită.
Săptămâna trecută, la primul termen al procesului pe fond, Mariş a recunoscut acuzaţiile de luare de mită care i se aduc de către procurori, iar procesul s-a încheiat în baza probelor furnizate de DNA. Instanţa a amânat pronunţarea sentinţei până ieri.