Franţa a blocat un raport tehnic privind aderarea României la spaţiul Schengen

Franţa a blocat un raport tehnic privind aderarea României la spaţiul Schengen
Toate statele membre au acceptat raportul, cu excepţia Franţei, care a blocat practic procesul de adoptare formală a documentului, au explicat surse europene, relatează RFI.
Franţa a blocat, vineri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea României la Schengen, cerând să reexamineze un raport tehnic privind implementarea în România a interfaţei umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, în baza căruia operează Spaţiul Schengen, conform RFI.

Subiectul va fi probabil înscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, în 28 ianuarie, când se va constata dacă Franţa ridică sau nu vreo obiecţie elementelor textului.

Raportul realizat de experţi europeni şi prezentat în cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arată că România este gata şi din acest punct de vedere, pentru a se integra în spaţiul liberei circulaţii.

"Este un eşec al României şi nu e singurul. Era de aşteptat ca Franţa să fie consecventă poziţiei sale. Prin amânare pierdem politic şi pierdem material, pentru că intrarea în Schengen facilitează o serie de contacte economice, mai ales în transporturi. Amânarea este un gest de avertizare a României"
, a comentat Ladislau Gyemant, decanul Facultăţii de Studii Europene din cadrul UBB.

Comenteaza