Franţa şi Germania nu vor aderarea României în spaţiul Schengen

Franţa şi Germania nu vor aderarea României în spaţiul Schengen
Două dintre ţările importante ale UE nu vor ca România să intre în spaţiul Schengen.
Parisul şi Berlinul cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare a miniştrilor francez şi german de Interne către comisarul pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi “prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011, informează RFI.

Întrebat de curând în legătură cu perspectivele aderării la spaţiul Schengen, Băsescu a declarat pentru Financial Times că este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adăugat că România ar vrea "ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnă că nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen".

Spaţiul Schengen este o zonă de circulaţie liberă în Europa. Statele membre ale acestui spaţiu au eliminat controalele la frontierele interne, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără acte şi fără opriri pentru control.

Acordul de liberă circulaţie a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania şi Ţările de Jos, care şi-au deschis graniţele pe 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la acordul Schengen, dintre care 25 l-au şi implementat.

Din spaţiul Schengen fac parte Elveţia şi Liechtenstein, respectiv Norvegia şi Islanda, care nu sunt membre ale UE. În acelaşi timp, Regatul Unit şi Irlanda, ţări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.

Comenteaza