Frigul îi salvează pe clujeni de virusul West Nile

Frigul îi salvează pe clujeni de virusul West Nile
Temperaturile neobişnuite pentru începutul lunii septembrie au adus un beneficiu neaşteptat: ne-au scăpat de virusul ucigaş West Nile şi de isteria aferentă, potrivit specialiştilor în boli infecţioase.
Deşi calendaristic încă ne aflăm în perioada de risc ridicat al bolilor transmise de insecte, frigul a domolit şi “asaltul” căpuşelor, astfel că nici un clujean nu s-a mai prezentat, în ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecţioase din cauza lor.

Unitatea spitalicească nu a mai înregistrat nici un caz nou de îmbolnăvire cu temutul virus în această perioadă. “Nu am avut nici cazuri de persoane care să se plângă că ar avea simptomele specifice acestui tip de meningită. La temperaturile care sunt acum afară, de îţi îngheaţă sufletul, nu supravieţuiesc nici virusurile, nici ţânţarii care le transmit”, a declarat Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. În luna septembrie suntem încă vulnerabili la asemenea îmbolnăviri, nu însă şi dacă mercurul termometrelor coboară atât de mult ca în această săptămână. “Nu am mai avut nici cazuri de persoane cu înţepături de căpuşe. Tot frigul îi împiedică pe oameni să mai iasă la iarbă verde, şi atunci nu mai sunt expuşi la acest pericol”, a mai spus directoarea. “Dacă va mai fi atât de frig încă vreo 2-3 zile, scăpăm de ţânţari şi de virus”, a punctat Mihaela Lupşe.

Alertaţi de ştirile din mass-media care prezintă din ce în ce mai multe îmbolnăviri şi decese din cauza virusului West Nile, clujenii merg în farmacii să caute produse care să îi protejeze de ţânţari. “Vin mulţi şi întreabă de spray-uri şi creme, dar foarte rar le şi cumpără. Cele mai căutate nu mai sunt pe stoc de vreo două săptămâni şi cele pe care le avem tot timpul sunt relativ scumpe, costă aproximativ 30 de lei”, a lămurit o farmacistă dintr-o unitate din centrul oraşului.

În ceea ce priveşte dispozitivele şi aparatele anti-ţânţari, vânzarea acestora a crescut, însă în urmă cu două luni, când a început sezonul estival, după cum a explicat Daria Andrei, expert de segment la Raionul detergenţi din hipermarketul Auchan. Reprezentanţii Cora nu au dorit să dea nici un fel de informaţii legate de acest aspect, în timp ce oficialii Carrefour Cluj au precizat că “nu s-au modificat vânzările la aceste produse: nici nu au scăzut, nici nu au crescut în această perioadă”.

În România au fost confirmate până ieri 15 cazuri de îmbolnăviri cu virusul West Nile, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. Pe lângă cele şapte cazuri raportate la începutul săptămânii, au mai fost confirmate încă două dintr-un lot de cazuri suspecte că ar fi contractat boala, plus alte şase noi. Bolnavii sunt din Bucureşti şi judeţele Dolj, Alba, Buzău, Cluj, Ialomiţa, Galaţi, Sibiu, Teleorman (câte un caz), Mureş (două cazuri) şi Constanţa (patru cazuri). Pacienţii internaţi în unităţi sanitare de specialitate sunt în stare bună de sănătate , iar cinci dintre ei au fost externaţi până ieri. Nu au mai fost înregistrate noi decese, în afara celor două anunţate în cursul zilei de luni. Cele două persoane care au murit aveau vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintre ei era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa. 7

West Nile răspunde la tratament antiviral

Virusul West Nile se transmite prin înţepături de ţânţari şi afectează sistemul nervos în acelaşi mod ca meningita. Boala atacă membrana care protejează creierul, însă pacientul nu rămâne cu urmări dacă primeşte tratament. Simptomele afecţiunii sunt febra, durerile intense de cap, voma, transpiraţia excesivă, starea de somnolenţă, durerile abdominale, musculare sau articulare. Nu există vaccin sau tratament special pentru acest virus, însă pacienţii primesc medicaţie aferentă meningitei sau encefalitei virale. România a mai cunoscut o epidemie de acest fel, în anul 1996, când au fost diagnosticate 330 de cazuri din cele 2.000 estimate.

Comenteaza