Furt-record de capace de canal

Furt-record de capace de canal
Nu mai puţin de 94 de asemenea capace au fost furate din municipiul Cluj-Napoca în ianuarie, iar autorităţile atrag atenţia că dispar şi semnele de circulaţie care avertizează asupra absenţei acestora.
Dacă oficialii Companiei de Apă Someş (CAS) sunt convinşi că respectivele capace ajung în depozitele REMAT, reprezentanţii societăţii private sugerează că vina ar aparţine firmelor private care colectează deşeuri metalice.

“Fenomenul furturilor de capace de cămine de apă şi de canalizare a atins proporţii alarmante”, a avertizat, într-un comunicat de presă, Lucian Croitoru, şeful Departamentului Relaţii Publice al companiei clujene. Doar în Cluj-Napoca au fost furate în luna ianuarie 94 de astfel de capace, dintre care 25 au dispărut în noaptea de joi şi constituie “un nou record”, potrivit oficialului regiei. Au fost afectate străzile Partizanilor, Bumbeşti, Caracal, Lombului, Sobarilor, Arieşului, Actorului, Viilor, Paris, Baladei, Fraternităţii, Brateş, Patriciu Barbu, Sălajului, Rovine, Oaşului, Snagov, Fabricii, Calea Turzii, Alexandru Vaida Voievod şi Giordano Bruno.

Pericolul la care sunt expuşi clujenii din cauza acestor furturi este cu atât mai mare cu cât încep să fie furate chiar şi semnele de circulaţie care avertizează asupra absenţei acestora. “În contradicţie cu cele spuse de unii locatari de pe străzile afectate de furturile recente de capace de cămin, intervievaţi de media, care susţineau că aceste capace sunt furate pentru a fi vândute la case private, compania este de părere că nu aşa stau lucrurile. Un capac de cămin de pe reţelele publice nu poate fi utilizat pentru a fi folosit la acoperirea unor cămine de genul celor amplasate în curţile caselor private, datorită atât faptului că dimensiunile acestor capace diferă foarte mult, cât şi faptului că un capac furat este, de regulă, inutilizabil fără rama sa proprie; or, ramele capacelor furate rămân încastrate în betonul / asfaltul străzii sau al carosabilului, neputând fi astfel furate”, se mai arată în comunicat.

Oficialii Companiei de Apă Someş sunt de părere astfel că aceste capace furate ajung la depozitele REMAT din Cluj-Napoca sau din zone apropiate. “Suntem, totuşi, convinşi că bucăţile de capace de fontă, sparte, înglobate în cantităţi de alte deşeuri metalice, se strecoară la vânzare în aceste unităţi”, a afirmat Croitoru. Clujenii sunt îndemnaţi să se deplaseze cu atenţie, să nu lase copiii nesupravegheaţi în zonele afectate şi, mai ales, să reclame urgent dacă surprind vreun hoţ în acţiune ori dacă observă lipsa vreunui capac. Pagubele sunt substanţiale, un capac cu ramă valorând între 300 şi 500 de lei, la care se adaugă preţul manoperei angajaţilor şi costul semnelor de circulaţie furate.

În noiembrie 2010 au fost furate în cursul nopţii de 24 spre 25 un număr de 17 capace de cămine de apă şi canalizare, din care jumătate erau situate pe carosabil, în zona străzilor Iris, Arad, Parcul Feroviarilor, Sobarilor, Ion Viteazu, Griviţei, Patriciu Barbu şi Răsăritului. Oficialii Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca şi cei ai Poliţiei Comunitare nu au putut fi contactaţi.

O altă ipoteză: capacele sunt “colectate” la firme private


Oficialii REMAT SA Cluj neagă hotărât orice posibilitate de achiziţionare a capacelor de canal pe post de fier vechi. “Am dat dispoziţii foarte clare pentru asemenea cazuri. Dacă un om de-al meu este prins că primeşte un capac de canal îl dau afară din serviciu”, a declarat Traian Ienciu, directorul firmei. În ultimii ani a fost adus aici un singur capac de canal. “Nu era furat, îl predaseră cei de acolo în timpul demolărilor”, a explicat directorul. “Noi avem o convenţie strictă cu cei de la CAS să nu primim capace. Exclud şi posibilitatea ca ele să ajungă la noi sfărâmate şi amestecate cu alte deşeuri. La ora actuală există, însă, multe firme private care colectează şi nu sunt verificate. Nu avem de unde să ştim ce se întâmpă acolo”, a spus Ienciu.


Comenteaza