Gala de închidere TIFF a fost LIVE TEXT pe ziuadecj.ro. Vezi cine a câştigat GALERIE FOTO

Gala de închidere TIFF a fost LIVE TEXT pe ziuadecj.ro. Vezi cine a câştigat GALERIE FOTO
Gala de închidere a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), din această seară, a fost transmisă în direct, în format live text, de către ziuadecj.ro.

Bună seara şi bine v-am găsit la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca unde ar urma să înceapă, peste câteva momente, ceremonia de închidere a ediţiei din acest an a TIFF. Clujenii vor afla în această seară numele câştigătorului Trofeului Transilvania, iar Geraldine Chaplin, Mari Törőcsik şi Ion Caramitru vor fi onoraţi cu Premiul pentru întreaga carieră.

În onoarea actorului şi regizorului Ion Caramitru, de la 18:15, la cinematograful Florin Piersic a fost proiectat "Ştefan Luchian" (regia Nicolae Mărgineanu), filmul din 1981 care l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale. Clujenii care nu ajung la gala de închidere pot urmări de la 21:45, la Ursus Open Air din Piaţa Unirii, unul dintre cele mai recente filme ale actriţei Geraldine Chaplin, "Hai să trăim împreună!/ Et si on vivait tous ensemble?" (regia Stéphane Robelin, 2011). Comedia are ca protagonişti cinci prieteni vechi care decid, atunci când unul dintre ei suferă un infarct, să se mute împreună, ca alternativă la azilul de bătrâni.

20:15: E soare şi cald la Cluj-Napoca, iar invitaţii au început să-şi facă apariţia pe covorul roşu încă de la 19:30. Ţinutele alese au un parfum lejer de vară: flori, imprimeuri, dantele, culori vii, ochelari de soare şi zorzoane "home-made". Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, juriul, actorul Florin Piersic Jr., regizorul francez Claude Lelouch şi actriţa Geraldine Chaplin sunt personalităţile care s-au grăbit să ajungă printre primele la gala de închidere. "Sunt foarte fericită sa fiu aici. Pare că sunt de două minute aici, dar au trecut trei zile", a spus Geraldine Chaplin.

20:34: Sala Teatrului Naţional este plină. Luminile s-au stins, iar pe ecran rulează imagini de la evenimentele TIFF din acest an.

20:37 "Bună seara! TIFF ajunge la final, pentru noi e o bucurie, pentru public mai puţin. Noi îi aşteptăm la nou nostru sediu, Casa TIFF. Anul acesta avem un număr record de bilete vândute, cu 11% mai multe ca anul trecut", a spus Giurgiu. Acum, acesta prezintă membrii juriului TIFF, dar şi juriile diverselor secţiuni, precum Shadow Shorts.

20:42 Premiul Let's Go Digital este acordat filmului "It Sees You". "A fost foarte fain. Mersi! Nu ştiu ce să zic!", a spus unul dintre realizatorii peliculei, produse în cadrul atelierului Let's Go Digital.

20:45. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, secţiunea Umbre, a fost acordat producţiei "Hope" (Canada).

20:48 Premiul FIPRESCI: filmul "Tiranozaur"

20:49 Premiul pentru cea mai bună imagine, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat filmului "From Thursday to Sunday".

20:54 Premiul HBO, de 3.000 de dolari, a fost câştigat de Cristina Bîlea, cu "Vara s-a sfârşit".

20:56 Premiul pentru întreaga carieră, acordat actriţei maghiare Mari Törőcsik, este înmânat de Péter Eckstein-Kovács. Pe ecranul sălii Teatrului Naţional rulează secvenţe din filmele care au facut-o celebră pe Törőcsik. "Este unul dintre cele mai importante momente din viaţa mea. E o onoare sa fiu aici", a spus actriţa.

21:00 Premiul publicului: "Great Bear" (pentru filmele care nu sunt în competiţie), "Chapiteau Show / Shapito-shou" de Sergei Loban, Rusia (pentru filmele din competiţie)

21:08 Bogdan Ilie Micu - Premiul pentru debut - cu filmul "Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix"

21:14 Premiul zilelor filmului românesc: secţiunea lungmetraj, de 2.000 de euro, l-a primit filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude. De asemenea, actorii Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş au primit un premiu special din partea juriului pentru interpretarea din pelicula „Trei zile până la Crăciun".

21:20 "Anul trecut eram în stradă. Am găsit restaurantul Nostalgia, care era pe punct de plecare de acolo, am vorbit cu proprietarul, a durat foarte mult, dar am reuşit în final să deschidem Casa TIFF, care sper să le ofere clujenilor şi cinefililor momente plăcute", a spus Giurgiu, mulţumindu-le tuturor celor care au făcut posibil ca acest loc să prindă viaţă. Acum rulează un filmuleţ de prezentare a Casei TIFF.

21:20 Premiul de excelenţă, oferit de Mercedes-Benz: Iosif Demian - regizor şi director de imagine, Helmut Stürmer - scenograf

21:30 Premiul pentru cea mai bună interpretare: actorul Kim Kold, din pelicula "Teddy Bear".

21:32 Premiul pentru cea mai bună regie, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei: Maja Miloš ("Clip", Serbia, 2012)

21:41 Actorul principal din pelicula "Oameni şi melci", Andi Vasluianu, prezintă cel de-al doilea Premiu pentru întreaga carieră, care va fi acordat actorului Ion Caramitru. Acum, pe ecran se plimbă personajele carora le-a dat viaţă Caramitru de-a lungul timpului.

21:46 Premiul special al juriului: "Chapiteau Show / Shapito-shou"" de Sergei Loban, Rusia

21:50 Giurgiu i-a invitat pe scenă pe actorii din cadrul programului 10 pentru FILM.

21:54 Publicul aplaudă îndelung prezenţa actriţei Geraldine Chaplin pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Actriţa primeşte Premiul pentru întreaga carieră.

"E o mare onoare să mă aflu aici, să primesc un astfel de premiu. În anii '30 unchiul meu s-a căsătorit cu o româncă. Nu au avut copii şi m-au răsfăţat mult. Aş fi vrut ca părinţii mei să fie mai români. Bunica mea a fost o româncă ţigancă. Mătuşa mea m-a răsfăţat mereu. Sunt în România de trei zile şi, uite, sunt răsfăţată, primesc premii! Românii ştiu să se distreze şi acest festival este mişto (cuvânt pe care l-am învăţat de la Mihai Chirilov", a spus Chaplin. Sala este în picioare.

22:10 Am ajuns la momentul serii, decernarea Trofeului Transilvania, acordat de către Institutul Cultural Roman filmului '"Oslo, 31 august " (regia Joachim Trier, Norvegia, 2011).

22:15 Gala de închidere TIFF 2012 a luat sfârşit. Giurgiu le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea evenimentului şi i-a invitat pe cei prezenţi în sala Teatrului Naţional la o petrecere la hotelul Continental, unde va cânta Fanfara Ciocârlia.

TIFF se închide oficial duminică, 21:45, la Ursus Open Air, cu "Starbuck", în regia lui Ken Scott, comedia cu cel mai mare succes de vânzări anul trecut în Canada. Protagonistul este un bărbat de 42 de ani, David (Patrick Huard), care şi-a vândut ani la rând sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descoperă că este tatăl a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a afla identitatea tatălui lor, cunoscut în fişele clinicii sub pseudonimul Starbuck.

Comenteaza