Garda de Mediu închide rampa temporară de gunoaie a Clujului

Garda de Mediu închide rampa temporară de gunoaie a Clujului
Garda de Mediu a închis astăzi rampa temporară de depozitare a gunoaielor din Cluj-Napoca, din cauza lipsei avizelor. Clujenii nu mai au acum unde să-şi depoziteze deşeurile, după ce rampa de la Pata Rât a fost închisă definitiv în urmă cu doi ani.

 

Decizia de astăzi vine după dispoziția Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu din 29 octombrie, care dispune "sistarea activității de depozitare a deșeurilor pe Depozitul municipal Cluj Napoca (depozit neconform clasă a€œb") amplasat pe str. Pata Rât, f.n. Cluj-Napoca, începând cu data prezenței decizii", respectiv din 29 octombrie.

Garda de Mediu Cluj arată că dacă ar fi neglijat dispoziţia Comisiariatului General ar fi comis o infracţiune: "Conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, art.98 alin.4 pct.1 „continuarea activității după dispunerea încetării activitatii" constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani".

"Menţionăm că de ani buni, instituția noastră atenționează factorii responsabili (Instituția Prefectului și Consiliul Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local al mun. Cluj Napoca), asupra necesității deschiderii unei noi rampe județene, având în vedere că în prezent nici o rampă din județul Cluj nu-și mai poate continuă activitatea. Termenele de închidere a depozitelor neconforme, au fost negociate și asumate de România și Uniunea Europeană", arată Garda de Mediu.


În urmă cu trei săptămâni preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu s-a întâlnit cu oficiali ai Gărzii Naţionale de Mediu, care au abordat perspectiva închiderii rampei de deşeuri în condiţiile în care aceasta nu corespunde normelor. "De atunci s-a luat legătura cu rampele din toată regiunea şi nimeni nu vrea să ne preia deşeurile", a spus o sursă pentru ziuadecj.ro.
În prezent, noua rampă - parte componența a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, după ani și ani de studii și dezbateri este încă într-un stadiu de realizare incipient și deci nu poate prelua în acest moment deșeurile generate de județul Cluj.  "În aceste condiții precizăm că Autoritățile Publice Locale sunt responsabile pentru găsirea soluțiilor legale de depozitare a acestor deșeuri, până la finalizarea noii rampe ecologice", arată instituţia.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, spune că următorul termen pentru sistemul de gestionare colectivă a deşeurilor din judeţ este aprilie 2013. "Eventual ne reproşăm că s-a semnat de fosta administraţie. Am preluat un contract gata semnat, cu termene stabilite", spune ea.

Rampa temporară de deşeuri este administrată de Salprest Rampă SA a fost avizată în 19 iulie 2010 de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, după ce în weekend toţi operatorii de salubritate au fost nevoiţi să depoziteze gunoaiele la rampa din Huedin. Autorizaţia a fost emisă de şeful de atunci al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Cluj, Anna Horvath, actual viceprimar. Rampa ecologică, ce are un caracter temporar dar este funcţională de doi ani, este administrată de Salprest Rampă SA. Prima autorizare a primit-o în iulie 2010, la doar două zile după ce vechea groapă de gunoi a Clujului, cea de la Pata Rât, a fost închisă cu jandarmii.

UPDATE 2 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, spune că de vină ar fi Primăria Cluj-Napoca. "Investiţia trebuia să se finalizeze conform contractului în această primăvară, din păcate nu s-a finalizat din cauză că procedura de achiziţie a fost greoaie iar constructorul nu şi-a respectat termenele. În momentul de faţă avem un grafic modificat al lucrărilor şi sperăm că, cu o întârziere de o lună, se va deschide în iunie sau iulie".
Ce se întâmplă până atunci? "Deocamdată un avem o soluţie concretă. Primăria nu a rezolvat problema juridică a terenului. Judeţul Cluj este în această situaţie chiar dacă avem documentaţia la Agenţia de Mediu pentru autorizarea depozitului temporar, nu există documente care să ateste cine este proprietar pe terenul respectiv".

Comenteaza