Gata cu circul pe Transfăgărășan! Cei care hrănesc urşii sau staţionează ilegal pe drum vor primi amenzi usturătoare

Gata cu circul pe Transfăgărășan! Cei care hrănesc urşii sau staţionează ilegal pe drum vor primi amenzi usturătoare

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urşi, pe o porţiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărăşan.

Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional, a anunţat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Solicitarea a venit ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin intermediul ANPM şi Agenţiilor judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească.

"Având în vedere situaţia tot mai alarmantă de pe DN7C Transfăgărăşan, din judeţul Argeş, provocată de prezenţa aşa-numiţilor urşi-cerşetori pe porţiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere, în interes public, pentru a putea preveni, în perioada următoare, eventualele incidente care se pot solda cu victime umane sau pagube materiale. Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe", a declarat preşedintele ANPM, citat în comunicatul agenției.

Potrivit acestuia, urşii nu pot face obiectul unor intervenţii, "având în vedere că se află în zone atât de frecventate de către oameni, iar alungarea, respectiv, relocarea nu mai dau rezultate, animalele revenind de fiecare dată în locurile în care s-au obişnuit să primească hrană de la cei care trec prin zonă".

În 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. În acest an, numărul proceselor verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei.

În prezent, potrivit directorului executiv Cristiana Elena Surdu, APM Argeş şi Direcţia Silvică Argeş au început demersurile pentru capturarea şi relocarea acestor urşi - unii din ei având mai mulţi pui - în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii.

Conform articolului 48 din Legea 407/2006, hrănirea animalelor sălbatice, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. De asemenea, potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară se sancţionează cu două-trei puncte amendă (290-435 de lei) şi două puncte de penalizare, iar staţionarea neregulamentară, cu 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) şi trei puncte de penalizare. 

Comenteaza