Gerul aduce amenzi de 42.000 de lei pentru angajatori

Gerul aduce amenzi de 42.000 de lei pentru angajatori
Pentru că nu au respectat condiţiile de muncă pentru angajaţi pe timp de iarnă, 44 de societăţi au fost sancţionate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.

Controalele au avut loc între 31 ianuarie şi 3 februarie în cadrul campaniei privind verificarea condiţiilor de muncă şi a modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioada anotimpului rece. Au fost verificate 44 societăţi din judeţul Cluj şi au fost aplicate 35 de sancţiuni, din care 30 de avertismente şi cinci amenzi, în valoare totală de 42.000 de lei. Inspectorii ITM au constatat deficienţe precum lipsa controlului medical la angajare şi periodic, neinstruirea angajaţilor din punct de vedere al securităţii şi sănătaţii în muncă sau neasigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă. De asemenea, lucrătorii inspectoratului clujean au mai observat că nu sunt desemnaţi angajaţi pentru acordarea de prim ajutor, punctul de distribuire ceai este prea depărtat de locurile de muncă sau că nu există persoană desemnată să se ocupe de activităţi de prevenire şi protecţie în cadrul societăţii. Multe firme nu au certificat constatator, mai precis autorizaţie de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, iar altora le lipsesc fişele de post, precum şi echipamentul individual de protecţie. Au fost controlate de această dată servicii de spălătorii auto, vulcanizări, firme de comerţ stradal, de pază şi protecţie, precum şi din domeniul construcţiilor.

"Având în vedere prognozele meteorologice estimative pentru perioada următoare, temperaturi scăzute extreme atingându-se doar în anumite regiuni ale ţării, ITM Cluj va verifica la controalele viitoare dacă angajatorii sunt pregătiţi în vederea respectării legislaţiei aplicabile pe perioada anotimpului rece", au avertizat oficialii instituţiei.

 

 

Etichete
Comenteaza