Gore a făcut pe nebunul în faţa medicilor de la Mina Minovici, însă fără succes
- Scris de Nicoleta Nap
- 26 Oct 2012, 23:03
- Eveniment
- Ascultă știrea
Judecătorii Curţii de Apel Cluj au arătat în motivarea hotărârii prin care menţin decizia tribunalului de a-l condamna pe Marius David, zis Gore, la 12 ani de închisoare, că acesta a încercat pe parcursul procesului penal să scape de răspunderea faptelor sale invocând consumul de etnobotanice şi alte narcotice, dar şi o boală psihică simulată. „La instanţa de fond s-a efectuat o completare a raportului de expertiză medico-legală întocmit de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din conţinutul căruia rezultă că inculpatul la momentul examinării evidenţiază un comportament de manipulare a examinatorilor în scopul beneficiului personal , cu simularea psihopatologiei. Inculpatul afirmă că a consumat cocaină cu mulţi ani în urmă şi substanţe etnobotanice, ultimul consum cu o săptămână înainte de săvârşirea faptelor pentru care este cercetat", se arată în documentul Curţii de Apel Cluj.
Marius David, alias Gore, l-a înjunghiat în noaptea de 8 spre 9 august 2011 pe Augustin Câmpean, un brancardier de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Cluj. Gore era la momentul incidentului internat la UPU, unde s-a dus acuzând o stare generală alterată. Gore a mai fost la UPU cu o zi în urmă, unde a avut un comportament agresiv şi a părăsit intempestiv unitatea medicală. În noaptea internării lui Gore, la UPU a survenit decesul unui pacient, care a fost introdus într-un sac de culoare neagră, conform uzanţelor aplicate în cadrul acestei unităţi medicale, aspect ce l-a făcut pe interlop să devină agitat, în condiţiile în care acesta susţinea că în acel sac a fost introdusă soţia sa. Personalul medical a încercat să-l liniştească, explicându-i că nu are cum să fie soţia sa din moment ce aceasta nu este internată în spital. După o oră şi jumătate de la incident, Gore a apărut pe un hol al UPU înarmat cu un cuţit şi l-a atacat pe brancardierul Augustin Câmpean, fără să fi avut înainte vreun schimb de replici cu acesta. Victima s-a ales cu antebraţul sfâşiat şi cu o rana intercostală. „Nu are relevanţă în cauză nici aspectul că zona corpului părţii vătămate, vizată de către inculpat, nu a fost afectată, câtă vreme acest lucru s-a datorat prezenţei de spirit a părţii vătămate, care, în semn de apărare a ridicat mâinile în sus, parând în acest fel lovitura cu cuţitul aplicată de către inculpat, şi care în alte condiţii ar fi lovit în zona pieptului", arată judecătorii. Tocmai de aceea, instanţa nu a admis cererea de schimbare a încadrării juridice din tentativă de omor calificat în cea de vătămare corporală în cazul lui Gore. Cuţitul cu care l-a înjunghiat pe brancardier avea o lamă cu o lungime de aproximativ 25 de centimetri. Instanţa a evidenţiat şi comportamentul lui Gore, care, după aplicarea loviturii, l-a urmărit în continuare pe Câmpean, cu intenţia de a-i mai aplica lovituri, renunţând numai datorită faptului că nu a reuşit să-l prindă.
În urma expertizării psihiatrice a inculpatului s-a ajuns la concluzia că acesta avea discernământ la momentul săvârşirii infracţiunii, singura afecţiune de care suferă acesta fiind „tulburare de personalitate emoţional instabilă de tip impulsiv". Aşadar, nici vorbă de schizofrenie sau psihoză.
Pedeapsa de 12 ani de închisoare a fost dată ţinându-se cont de limitele de pedeapsă pentru port ilegal de armă într-o instituţie publică şi tentativă de omor calificat, de gradul de pericol social al faptelor şi de persoana inculpatului. „Nu trebuie uitat nici faptul că inculpatul este recidivist postexecutoriu, în condiţiile în care acesta fost anterior condamnat de mai multe ori pentru fapte penale ce presupun un comportament violent, ultima pedeapsă aplicată fiind aceea de 2 ani închisoare cu executare în regim de detenţie, aplicată prin sentinţa penală nr. 1070/2001 a Judecătoriei Oradea, din executarea căreia a fost liberat la data de 04.01.2006, cu un rest neexecutat de 238 zile, rest ce s-a împlinit până la data comiterii prezentelor infracţiuni", se precizează în motivare. Gore a fost condamnat atunci pentru ultraj contra bunelor moravuri, în urma unor scandaluri pe care le-a provocat în mai multe cluburi din Oradea.
Gore mai este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca într-un dosar de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice după ce s-a automutilat în plină stradă, în martie 2011. Atunci, Gore s-a tăiat la gât, în faţa unei benzinării din Cluj, după un scandal pe care l-a avut cu familia sa.
Interlopul este încarcerat la Penitenciarul Gherla, fiind în continuare arestat preventiv. Gore a atacat sentinţa Curţii de Apel Cluj cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), primul termen fiind stabilit în 4 decembrie. Decizia ÎCCJ va fi definitivă.