Grecia prelungește carantina și adaugă o nouă regulă pentru intrarea în țară

Grecia prelungește carantina și adaugă o nouă regulă pentru intrarea în țară

Toate persoanele care vor intra în Republica Elenă începând de vineri până pe 7 ianuarie 2021, pe la frontierele terestre, aeriene sau maritime, vor fi obligate să se autoizoleze la domiciliu trei zile, a informat, joi, MAE.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, această măsură este adăugată la celelalte condiţii care sunt deja în vigoare, respectiv obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat, completarea formularului PLF şi, în cazul intrărilor pe la frontierele rutiere, efectuarea unui test rapid, cu rezultat imediat.

Măsurile vin în contextul în care starea de carantină (lockdown) a fost prelungită în Grecia, până la data de 7 ianuarie, pe fondul eforturilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

Totodată, conform noilor prevederi legislative, conducătorii auto de transport internaţional de mărfuri sunt exceptaţi de la obligativitatea autoizolării dacă se află în tranzit sau dacă preiau marfă din Republica Elenă şi părăsesc imediat teritoriul acestui stat.

În situaţia în care preluarea mărfii are loc la mai multe zile după sosirea în Grecia, transportatorul are obligaţia de a intra în autoizolare până la momentul plecării sau până la expirarea perioadei de trei zile.

MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze temeinic anterior deplasării în străinătate şi să respecte cu stricteţe măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reaminteşte că se poate solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +302106774035 sau al Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă, totodată, consultarea paginilor de internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro/, ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro.

Comenteaza