Guvernul negociază în China pentru autostrada Sibiu-Piteşti, metroul spre Voluntari şi acţiuni Transelectrica

Guvernul negociază în China pentru autostrada Sibiu-Piteşti, metroul spre Voluntari şi acţiuni Transelectrica
Reprezentanţii Guvernului român vor pleca, miercuri, în China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum noi capacităţi de cărbune Termoelectrica la Doiceşti, autostrada Sibiu-Piteşti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar şi vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL).

Alte proiecte în care Guvernul român încearcă să îi atragă pe investitorii chinezi sunt linia metrou Bragadiru-Voluntari şi podul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Guvernul va fi reprezentat la discuţii de premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Pentru construirea la centrala de la Doiceşti a două grupuri noi de producţie a energiei, evaluate la 700 milioane de euro, Ministerul Economiei a anunţat anterior că vrea să atragă investitori privaţi, iar Termoelectrica a semnat în acest sens un acord cu China Huadian Engineering.

Compania chineză ar putea prelua o serie de mine de cărbune din Bazinul Munteniei, prin care va asigura materia primă pentru producţia energiei la Doiceşti.

"China Huadian doreşte ca mina de cărbune aferentă Doiceşti să intre ca şi contribuţie românească în compania de proiect Doiceşti 250MW, pentru siguranţa materiei prime. O delegaţie Huadian va veni în România pentru a discuta problemele legate de asigurarea cărbunelui din zonele limitrofe Doiceşti - carbonifera Ploieşti", au arătat sursele.

Graficul de execuţie discutat cu partea chineză prevede finalizarea studiului de fezabilitate până la sfârşitul lunii octombrie, stabilirea contribuţiilor la capitalul social al societăţii mixte până la finele lunii noiembrie, obţinerea ultimelor avize până la sfârşitul acestui an, obţinerea acordului băncilor creditoare până la finele lunii februarie 2012 şi începerea lucrărilor de execuţie în luna martie a anului viitor.

Potrivit altor surse din domeniul energetic, China Huadian şi-a exprimat interesul şi pentru intrarea în acţionariatul EnergoNuclear, societate care deruleză proiectul de patru miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.

Pentru această investiţie, ministrul Economiei, Ion Ariton, va discuta, în China, şi cu directorul Nuclear Power Station Guandong.

În acelaşi timp, Guvernul român va discuta cu State Grid Corporation of China, inclusă în topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial, despre vânzarea pe bursă, în toamna acestui an, a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica.

"La începutul lunii mai a fost semnat, la Beijing, un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul energetic între Transelectrica şi State Grid Corporation of China, document aprobat în CA al Transelectrica în iunie. În acelaşi timp, compania chineză de reţea şi-a exprimat disponibilitatea de a achiziţiona un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica ce urmează să fie scoase la vânzare prin ofertă publică", au arătat sursele citate.

La începutul lunii aprilie, surse apropiate discuţiilor dintre cele doupă părţi au declarat agenţiei MEDIAFAX că State Grid Corporation of China este interesată să intre în acţionariatul transportatorului de energie Transelectrica şi că a prezenta Ministerului Economiei o ofertă, inclusiv financiară, pentru cumpărarea întregului pachet de 15% din acţiuni.

Contactaţi atunci de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Economiei s-au limitat să precizeze că vânzarea acţiunilor Transelectrica "va avea loc prin metode specifice pieţei de capital, respectiv ofertă publică".

În China, Guvernul român va propune companiilor chineze şi realizarea în parteneriat public-privat a autostrăzii Sibiu-Piteşti, investiţie în valoare estimată de 3,2 miliarde euro, au declarat sursele citate.

În primăvara acestui an, ministrul Transporturilor declara că, până în anul 2016, va fi finalizat coridorul IV pe partea rutieră, mai puţin tronsonul Sibiu-Piteşti, care are nevoie de o finanţare de trei miliarde de euro şi a cărei sursă nu a fost încă identificată.

Potrivit surselor citate, alte proiecte care vor fi propuse companiilor chineze spre execuţie în parteneriat public-privat sunt linia de metrou Bragadiru-Voluntari, cu un termen de realizare estimat la 7-8 ani, şi podul rutier peste Dunăre, Brăila-Tulcea.

Din delegaţia premierului vor face parte şi reprezentanţi ai firmelor Murfatlar, Vin Export Focşani şi Crama Vanju Mare, care îşi vor prezenta oferta.

Grupul oamenilor de afaceri care vor pleca în China mai include reprezentanţi ai firmelor Avi Compact, Getico Telecom, Vila Euro SRL, Rich Sport Romania, Lamar Organization, Uniqua Asigurări, Lacerta Winery, MacroLight, Devco Green, Oilfest Company, Ghildus Design System, Mobilis, Faur, Meximpex, Marsat, Mibatron, Royal Consulting, Rig Service, Tetas Rom, Comoti, Incas, Rominex Industrial, Das, Taparo, Teaha Management Consulting, precum şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice şi Academiei de Studii Economice.

Comenteaza