Guvernul sesizează DNA pentru nereguli identificate în activitatea RADET din 2010-2012

Concluziile au fost sintetizate de către Corpul de Control al Guvernului, iar nota cuprinzând rezultatul verificărilor a fost transmisă şi Servicului Român de Informaţii.
În document se arată că acţiunea de control a fost declanaştă în urma solicitării adresate în acest sens de către primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, depusă la cabinetul premierului Victor Ponta în noiembrie anul trecut.
Inspectorii guvernamentali arată că , potrivit legii, bugetul de venituri şi cheltuieli al RADET trebuie să fie aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), dar că, în perioada 2010 - 2012, reprezentanţii legali ai regiei au efectuat cheltuieli fără ca bugetele să fie aprobate de către Consiliul. Urmare a acestei situaţii, în 2011 RADET a depăşit nivelul cheltuielilor cu salariile realizat în 2010 cu 5,4 milioane lei, contrar dispoziţiei legale care stabileşte că operatorii economici care primesc subvenţii sau transferuri de la bugetul local pentru activitatea de exploatare nu pot depăşi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.
În ceea ce priveşte situaţia creanţelor şi a datoriilor înregistrate de regie, în document se afirmă că, la 30 septembrie 2012, RADET a înregistrat creanţe în sumă totală de 889,8 milioane lei, din care suma de 777,2 milioane lei creanţe faţă de Primăria Municipiului Bucureşti, pentru subvenţii şi ajutoare de încălzire. În perioada 2010 - 2012, din cauza încasării cu întârziere sau a neîncasării creanţelor, regia a înregistrat cheltuieli suplimentare, reprezentând penalităţi calculate de furnizorii de energie termică (cel mai important furnizor fiind Electrocentrale Bucureşti), în cuantum total de 695,5 milioane lei.
Îî perioada 2010 - 30 septembrie 2012, au fost încheiate angajamente de plată cu mai mulţi debitori (populaţie, agenţi economici şi instituţii publice) în vederea eşalonării datoriilor pe care aceştia le înregistrau ca urmare a neachitării contravalorii facturilor de energie termică. Angajamentele de plată au fost încheiate cu încălcarea de către reprezentanţii regiei a prevederilor procedurii legale, şi anume au fost încheiate angajamente de plată cu acelaşi debitor pentru noi debite înregistrate chiar dacă acesta nu a onorat angajamentele anterioare şi nu a achitat debitele pentru care s-a stabilit eşalonarea şi au fost încheiate angajamente de plată cu diverşi debitori care au fost semnate în numele directorului general al RADET de către persoane ce nu aveau delegată competenţa de a aproba astfel de angajamente.
Datoriile înregistrate de regie au fost constituite, în majoritate, din obligaţiile de plată către furnizorii de energie termică, energie electrică, apă şi gaze naturale reprezentând contravaloarea livrărilor, precum şi din penalităţile calculate pentru neplata la termen a facturilor emise. Principalul furnizor faţă de care regia a înregistrat datorii în perioada 2010 - 2012 a fost Electrocentrale Bucureşti. Astfel, la 30 septembrie 2012, RADET a înregistrat faţă de acest furnizor datorii în sumă de 2,2 miliarde lei (87% din totalul datoriilor înregistrate de RADET la această dată), din care circa un miliarde de lei ca penalităţi.
Nota conţine şi un capitol privind constituirea preţurilor de vânzare şi stabilirea tarifelor aplicate de RADET, în care se arată că, în perioada 2010 - 2012, preţurile de achiziţie a energiei termice de la principalul furnizor, Electrocentrale Bucureşti, au fost stabilite prin decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, dar că aprobarea intrării în vigoare a noilor tarife de transport şi distribuţie, precum şi a tarifelor de transport (ce sunt o componentă a preţurilor locale de facturare, atât către populaţie, cât şi către agenţii economici), s-a realizat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la propunerea RADET şi pe baza avizului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, cu întârziere faţă de data intrării în vigoare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Această întârziere în corelarea tarifelor practicate de RADET cu preţul plătit pentru energia termică achiziţionată a condus la înregistrarea de către RADET şi, în mod indirect, de către Primăria Municipiului Bucureşti, a unor cheltuieli suplimentare.
Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti a plătit suplimentar sume cu titlu de subvenţie generate de creşterea efectivă a preţului energiei termice (în funcţie de care s-a stabilit nivelul subvenţiei acordate), în condiţiile în care preţul local către populaţie a rămas nemodificat, iar RADET a înregistrat cheltuieli suplimentare ca urmare a efectuării unor cheltuieli de transport şi distribuţie a energiei termice ce au avut la bază preţurile de achiziţie anterior aprobate.
În perioada 2010 - 30 septembrie 2012, cheltuielile suplimentare înregistrate de RADET din cauza întârzierii menţionate, în relaţia cu principalul furnizor de energie termică, Electrocentrale Bucureşti, au fost în cuantum de 13,9 milioane lei.
În legătură cu modul de înregistrare de către Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti a sumelor încasate de la clienţi şi în ceea ce priveşte modul în care furnizorii au înregistrat în evidenţe sumele plătite de către regie, s-a constatat că sumele încasate de la clienţi sunt înregistrate de RADET conform menţiunii plătitorului de pe documentul de plată, iar în lipsa acestei menţiuni se consideră că plăţile sunt efectuate pentru facturi emise, în ordine cronologică. În acest sens, RADET este obligată să stingă datoriile aferente facturilor emise către consumatori, conform menţiunii făcută de debitor pe documentul de plată, chiar şi în cazul în care clienţii debitori înregistrează alte datorii mai vechi, inclusiv penalităţi.
Sumele plătite de către RADET furnizorilor de energie termică sunt considerate de către aceştia ca reprezentând, mai întâi, plăţi aferente majorărilor de întârziere calculate şi, abia după acoperirea sumei penalităţilor, sunt considerate şi înregistrate ca plăţi aferente debitului principal.
"Acest mod de înregistrare a sumelor plătite de regie, stabilit de prevederile menţionate, determină calcularea unor noi penalităţi de întârziere, care afectează în mod nefavorabil patrimoniul regiei", se afirmă în document.
O altă concluzie este că la nivelul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti şi al Electrocentrale Bucureşti sumele plătite, respectiv încasate, sunt înregistrate în mod diferit în evidenţele contabile. Această neconcordanţă a condus la naşterea unor litigii, ce au fost soluţionate în instanţă, furnizorul Electrocentrale Bucureşti obţinând decizii definitive şi executorii favorabile, în baza cărora, în perioada 2010 - 30 septembrie 2012, au fost poprite conturile bancare ale regiei pentru suma totală de 314,6 milioane lei. În perioada verificată, RADET a înregistrat pierderi tehnologice ce au depăşit procentele estimate şi aprobate, fapt ce a determinat ca RADET să înregistreze cheltuieli suplimentare de 83,9 milioane lei faţă de cele estimate şi aprobate.
Inspectorii notează nereguli şi la atribuirea contractelor de achiziţii publice, arătând că un contract de remediere avarie - înlocuire reţea termică, încheiat în anul 2012, cu o valoare estimată de 5,6 milioane lei fără TVA a fost atribuit prin aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, fiind invocate dispoziţii care prevăd că această procedură se aplică atunci când perioadele de aplicare a licitaţiei deschise, a licitaţiei restrânse, a negocierii cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă.
În document se atenţionează însă că necesitatea remedierii avariilor - înlocuirea reţelelor termice, pentru 5 tronsoane care au făcut obiectul contractului, era cunoscută de către conducerea RADET de mai mulţi ani (în unele cazuri chiar din 2007 - 2008). Având în vedere această împrejurare, rezultă, în opinia inspectorilor, că aplicarea de către Regie, în anul 2012, a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, invocând motive de extremă urgenţă, s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale.
"Mai mult, în nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire, au fost atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu scopul de a crea o aparenţă de legalitate în legătură cu alegerea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu a existat situaţia de extremă urgenţă", afirmă inspectorii.
Lucrările ce au făcut obiectul contractului menţionat au fost divizate în mai multe loturi, fiind transmise invitaţii de participare către 5 operatori economici, care au depus, fiecare, ofertă doar pentru câte un singur lot, astfel: S.C. C.C.E.I. S.R.L. pentru Lotul 1, S.C. SicorS.R.L. pentru Lotul 2, S.C. Romib S.A. pentru Lotul 3, S.C. Verta Tel S.R.L. pentru Lotul 4 şi S.C. Straco Grup S.R.L. pentru Lotul 5. Prin urmare, se constată faptul că reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti nu au respectat dispoziţiile art. 253 din O.U.G. nr. 34/2006, care impuneau „obligaţia de a invita la negocieri un număr de operatori economici care să asigure o concurenţă reală", pentru fiecare lot.
Potrivit datelor transmise de RADET Corpului de control, în perioada 2010 - 2012 RADET şi-a desfăşurat activitatea având contoare de energie termică expirate din punct de vedere metrologic, la 6 decembrie 2012 numărul acestora fiind de 4.155 bucăţi.
În legătură cu atribuirea şi derularea acordurilor-cadru de lucrări încheiate cu S.C. Imob Lux Construct S.R.L., S.C. Tehnologica Radion S.R.L. şi S.C, Straco Grup S.R.L., s-a constatat că acordurile-cadru au fost atribuite tot în urma aplicării procedurii „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", fiind invocate motive referitoare la protecţia unor drepturi de exclusivitate, respectiv faptul că străzile şi trotuarele la care urmau să se efectueze lucrări de refacere s-ar fi aflat în întreţinerea sau garanţia operatorilor economici invitaţi la negocieri. Ulterior, au fost încheiate contracte subsecvente pentru efectuarea de lucrări de refacere a sistemului rutier şi a trotuarelor, pe străzi şi trotuare care, la data contractării, nu se aflau în întreţinerea sau garanţia respectivilor operatori. Prin urmare, aceştia nu aveau drepturi de exclusivitate cu privire la obiectivele în cauză.
O altă concluzie este că în cazul unui acord-cadru de lucrări din martie 2011, valoarea cumulată a lucrărilor facturate de S.C. Straco Grup S.R.L., achitată integral de către RADET, a fost cu 116.685 lei fără TVA mai mare decât valoarea prevăzută în acordul-cadru, fără să fi fost încheiate acte adiţionale.
Tot în raport se arată că, în perioada ianuarie 2010 - 30 septembrie 2012, suma totală executată silit prin poprirea conturilor de disponibilităţi ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti a fost de 326,4 milioane lei, din care 314,6 milioane lei plătită către Electrocentrale Bucureşti în baza mai multor titluri de executare, 1,9 milioane lei către direcţiile de taxe şi impozite ale sectoarelor 1, 2 şi 3 şi 9,9 milioane lei către diverse persoane fizice şi/sau juridice.
Directorul general al Regiei , Mihai Becheanu, nu a dispus punerea în executare a deciziei civile nr. 282-A/15.03.2011, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a III - a civilă şi pentru cauze cu minori şi familie, prin care RADET a fost obligată să desfiinţeze şi să ridice lucrările realizate pe terenul unei persoane fizice, deşi a fost informat de către Direcţia juridic, recuperare creanţe şi executare silită cu privire la faptul că „amânarea lucrării de deviere a reţelei generează pentru RADET Bucureşti costuri mult mai mari', afirmă inspectorii.
Valoarea despăgubirilor datorate la data pronunţării deciziei civile era în sumă de 107.730 euro, respectiv 1.995 euro/lună x 54 luni, întrucât această decizie civilă nu a fost pusă imediat în executare, în sensul ridicării construcţiilor, valoarea despăgubirilor datorate a crescut, astfel încât, la data executării silite acestea au fost calculate în cuantum de 143.640 euro, rezultând astfel că suma achitată în plus de regie este în valoare de 35.910 euro.
În perioada 13 decembrie 2010 - 1 iulie 2011, RADET a efectuat plăţi către creditorul Saadati Sohi Manochehr, prin executor judecătoresc, în sumă totală de 8,2 milioane lei, ca despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a unui teren şi cheltuieli de executare silită.
"Verificările efectuate au evidenţiat faptul că la momentul întocmirii celor două procese - verbale această sumă nu era efectiv plătită de către creditorul Manochehr Saadati Sohi şi nici nu a fost ulterior achitată de creditor către societatea civilă de avocaţi. în fapt, suma de bani a fost încasată de către societatea civilă de avocaţi, în perioada 24 decembrie 2010 - 22 noiembrie 2011, prin transfer direct din contul bancar al executorului judecătoresc, după ce sumele au fost achitate de către RADET. În acest context, se impune precizarea că reprezentanţii RADET au acceptat, în mod necondiţionat, plata sumei de 4,1 milioane lei pretinsă de executorul judecătoresc ca reprezentând onorariul pe care creditorul l- ar fi plătit societăţii civile de avocatură", spun inspectorii.
Este menţionată şi faptul că, în decembrie 2011, reprezentanţii RADET, respectiv directorul general -Becheanu, directorul Direcţiei economice şi directorul Direcţiei juridic, recuperare creanţe şi executare silită, au încheiat cu S.C. Ecogen Power S.R.L. reprezentată de către S.C.A. Stoica & Asociaţii, un „Memorandum de înţelegere" având ca obiect încheierea ulterioară a unui contract de vânzare- cumpărare a energiei termice. Memorandumul a fost încheiat la două zile după ce societatea comercială a fost înregistrată în evidenţele registrului comerţului (la 20 decembrie 2011).
Potrivit datelor comunicate Corpului de control al primului-ministru de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, asociaţii S.C. Ecogen Power S.R.L sunt Mihai Anastasescu si Ileana Sorin-Mihai, care deţine si calitatea de administrator.
Din analiza prevederilor memorandumului menţionat rezultă că acestea au avut în vedere doar interesele juridice şi financiare ale S.C. Ecogen Power S.R.L. în acest sens sunt relevante prevederile din memorandum potrivit cărora RADET are o serie de obligaţii, respectiv să efectueze plăţi către S.C. Ecogen Power S.R.L. "indiferent dacă cantităţile de energie termică convenite au fost efectiv achiziţionate de către RADETŢ şi să achiziţioneze întreaga cantitate de energie termică pe care urma să o producă într-un an S.C. Ecogen Power S.R.L. "indiferent de fluctuaţiile cererii".
Reprezentanţii legali ai RADET au acceptat ca Regia să achiziţioneze întreaga cantitate de energie termică pe care urma să o producă într-un an S.C. Ecogen Power S.R.L., atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă („ndiferent de fluctuaţiile cererii), respectiv 8.000 ore pe an care înseamnă, practic, 333,3 zile pe an (8.000/24 ore), aproximativ 11 luni. Mai mult decât atât, reprezentanţii RADET, care au semnat memorandumul de înţelegere, au fost de acord cu prevederea că regia este obligată să plătească indiferent dacă cantităţile de energie termică convenite au fost efectiv achiziţionate de către RADET, de unde rezultă că RADET s-a angajat să plătească S.C. Ecogen Power S.R.L şi energia de care nu ar avea nevoie la un moment dat, ceea ce ar urma să genereze pierderi pentru RADET şi pentru consumatori.
La 28 iunie 2012, între RADET şi S.C. Ecogen Power S.R.L. a fost încheiat Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum produse de operatorii economici aflaţi în competenţa de reglementare a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Contractul a fost încheiat în urma solicitării formulate de S.C. Ecogen Power S.R.L. deşi nu era îndeplinită o condiţie esenţială pentru încheierea unui astfel de contract special, respectiv aceea ca vânzătorul energiei termice să deţină licenţă de producere a energiei termice în centrale electrice de cogenerare.
În legătură cu condiţia deţinerii licenţei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a comunicat Corpului de control al primului-ministru faptul că un agent economic care nu deţine licenţă de producere a energiei termice în cogenerare, emisă de A.N.R.E., nu poate încheia un contract de vânzare-cumpărare de energie termică, în baza unui contract-cadru.
"Încheierea memorandumului de înţelegere şi a contractului-cadru au avut ca scop crearea condiţiilor favorabile pentru ca S.C. Ecogen Power S.R.L. să obţină, pe de o parte, un credit investiţional pentru construirea centralelor de producere a energiei termice în centrale de cogenerare, iar pe de altă parte, avizul de acreditare pentru bonusul de cogenerare. În legătură cu obţinerea unui credit investiţional, reprezentanţii S.C. Ecogen Power S.R.L. au invocat utilizarea contractului-cadru la o bancă finanţatoare. Din această împrejurare rezultă, în mod evident, că prin încheierea memorandumului şi a contractului-cadru S.C. Ecogen Power S.R.L. a obţinut avantaje patrimoniale şi nepatrimoniale", se afirmă în nota de control.
De asemenea, în Anexa nr. 9 - Condiţii de măsurare a energiei termice la contractul- cadru au fost menţionate 3 grupuri de măsurare a energiei termice care urmau a fi folosite de către S.C. Ecogen Power S.R.L. în executarea contractului-cadru încheiat cu RADET. Datele referitoare la grupurile de măsurare nu corespund însă adevărului, deoarece, în perioada iunie-decembrie 2012, grupurile de măsurare s-au aflat în posesia şi utilizarea S.C. Vest Energo S.A. şi nu în posesia S.C. Ecogen Power S.R.L.
În concluzie, Corpul de control relevă posibile fapte de natură penală comise de directorul general, directorul general adjunct, directorul economic, directorul juridic şeful Serviciului achiziţii publice.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că fostul prim-ministru Emil Boc a verificat, în 2010, situaţia de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul Corpului de control, iar concluzia de atunci a fost că totul era perfect la această regie.