Hackerul NASA: “M-am gândit că mă sună şi mă angajează”

Hackerul NASA: “M-am gândit că mă sună şi mă angajează”
Butyka Robert, tânărul din Cluj care a spart serverele NASA, speră să fie angajat de americani, mai ales că aceştia îi cer 585.000 de dolari.

Hackerul condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare povesteşte pentru ZIUA de CLUJ cum a reuşit să intre în serverul National Aeronautics and Space Administration (NASA). Tânărul, care are doar nouă clase, spune că vrea să se reînscrie la şcoală şi că-şi caută un loc de muncă. El spune că nu ar refuza o ofertă de la NASA, în condiţiile în care se judecă în instanţă prejudiciul colosal invocat de americani.

Hackerul în vârstă de 26 de ani spune că nu a fost greu deloc să acceseze serverul NASA. "Mi-a luat cam două-trei minute. A fost destul de uşor să intru în server. Cred că nu au destui specialişti care să se ocupe de securitate, care să se ocupe în mod constant, nu o dată la lună. Nu am urmărit nimic. Am vrut să-mi demonstrez mie că sunt bun la ceva. Toată lumea zicea că NASA sunt foarte buni la securizări şi am zis hai să văd cât îs de buni şi am încercat. Am văzut o poartă deschisă şi am intrat. Pe acolo putea să intre oricine se pricepea cât de cât", ne-a mărturisit Butyka Robert.
Acesta a intrat în serverul NASA cu un an înainte de a fi arestat preventiv. "După câteva zile şi-au dat seama, dar tot eu am închis poarta. Deci, practic, le-am securizat problema, cum ar veni. Cred că au lăsat să treacă timpul ca să vadă dacă mai fac ceva", afirmă tânărul.

Butyka Robert spune că nu a ştiut că poate provoca prejudicii instituţiei americane. "Dacă ştiam că au un protocol că închid proiectul dacă intră cineva, le dădeam un mail să repare vulnerabilitatea. Nici nu m-am ascuns. Ca un copil mic, m-am gândit că mă sună şi mă angajează" a declarat Robert. Acesta s-a lăsat de şcoală în clasa a noua din cauza anturajului, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat să se perfecţioneze în securitatea sistemelor informatice. "Dacă eşti pasionat de ceva, înveţi până reuşeşti. Acum vreau să mă înscriu din nou la şcoală, ceva pe informatică, şi să mă angajez", spune tânărul, care visează să lucreze la NASA. "Dacă cumva m-ar angaja ca să-şi recupereze prejudiciul, nu aş refuza. Nu pot să rămân dator, nu pot plăti în două vieţi cât au cerut", a spus tânărul. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, însă procesul continuă pe partea civilă, în care NASA solicită 585.000 de dolari pentru periclitarea unor cercetări atmosferice. Între timp, Butyka Robert intenţionează să se reînscrie la o şcoală şi să-şi găsească de lucru. "Vreau să mă înscriu la seral la ceva legat de informatică. Ştiu şi un pic de programare. Dar eu la partea de securizare mă pricep. Am lucrat la un provider de internet pe partea asta", a spus tânărul.

 

Comenteaza