Hărdău după ruperea Mitropoliei Clujului: "BOR a demonstrat că este mult mai preocupată de ambiţiile personale ale unor ierarhi"

Hărdău după ruperea Mitropoliei Clujului:
Senatorul clujean Mihail Hărdău (PDL), fost ministru al Educaţiei şi actual preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, critică aspru decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, de a muta două eparhii la Mitropolia Ardealului: Mitropolia Clujului nu aparţine mitropoliţilor, ci credincioşilor.

Senatorul Mihail Hărdău spune că dezaprobă "falsificarea" de către BOR a parteneriatului credincioşilor în vederea separării acestor eparhii de Mitropolia Clujului ce consfinţeşte „lipsa dorinţei unui dialog şi a unei comuniuni între clerici şi credincioşi favorizând primii paşi spre alterarea relaţiei de încredere pe care oamenii o au în această instituţie fundamentală pentru creştinismul ortodox naţional. "Biserica Ortodoxă Română a demonstrat în 17 februarie că este mult mai preocupată de ambiţiile personale ale unor ierarhi, deranjaţi că ar fi putut fi privaţi de eparhii tradiţional aparţinătoare de Mitropolia Ardealului, decât de descentralizarea Transilvaniei ca zonă cu multiple centre mitropolitane în conformitate cu necesităţile comunităţii ortodoxe", a spus Hărdău într-o declaraţie politică, astăzi.

El avertizează asupra faptului că decizia eparhiei Oradiei de revenire sub tutela Mitropoliei Ardealului, " peste capul Mitropoliei Clujului",  este semnul că "interese personale ce nu au nicio legătură cu misiunea Bisericii Ortodoxe Române vor dori în curând nu doar scindarea Mitropoliei Clujului, ci chiar desfiinţarea sa teritorială în integralitate". "Prioritatea Patriarhiei în această perioadă a fost un mesaj de dezbinare teritorială în loc de solidaritate şi comuniune cu victimele din zonele afectate de condiţiile meteorologice severe", spune Hărdău, care se recomandă drept "credincios greco-catolic" şi în această calitate reprezintă "o Biserică persecutată şi forţată la ortodoxism în perioada comunismului, dar a cărei comunităţi a atestat în permanenţă o dureroasă mărturie de ataşament faţă de unitatea evanghelică a clericilor şi credincioşilor deopotrivă". În această calitate, Hărdău se declară "intrigat de pasivitatea cu care comunitatea laică ortodoxă clujeană asistă, aparent neputincioasă, la jocurile de-a reorganizarea sau chiar desfiinţarea Mitropoliei Clujului".

Amintim, Sinodul BOR a decis în urmă cu două săptămâni mutarea eparhiilor Oradei şi Alba Iuliei, din subordinea Mitropoliei Clujului, în subordinea Mitropoliei Ardealului. Motivul a fost decizia enoriaşilor din eparhii, a susţinut atunci Sinodul.

Etichete
Comenteaza