Hasdeul va fi monitorizat de camere video

Hasdeul va fi monitorizat de camere video
Oficialii din campus se pregătesc să instaleze aparate în toate căminele.
Sistemul de monitorizare urmăreşte să prevină atât furturile şi violenţele cât şi să împiedice prezenţa în preajma căminelor de fete a exhibiţioniştilor şi a voaiorilor.

“Criza îi face pe oameni mai disperaţi, mai predispuşi să fure şi să recurgă chiar la violenţă pentru asta, aşa că este necesar să ne luăm măsuri de precauţie”, justifică Paul Chiş, coordonatorul Comitetului de administrare al campusului de cămine şi cantine studenţeşti Hasdeu. Proiectul nu are un termen exact, se doreşte să fie pus în funcţiune cât de repede, însă nu se ştie când va fi implementat, “în funcţie de buget”. Responsabilii Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) au în vedere amplasarea de camere video în exteriorul tuturor căminelor unde sunt cazaţi studenţii, masteranzii şi doctoranzii instituţiei. “După ce au fost amplasate la toate intrările în campus – la căminele XIV, XVII, la intrarea de pe Moţilor şi Piezişă, vrem să punem şi la exteriorul fiecărui cămin. O să colaborăm în acest sens cu postul de poliţie din Hasdeu, iar imaginile vor fi monitorizate în permanenţă în cadrul unui dispecerat”, precizează Chiş. În cazul unor incidente, va acţiona o echipă alcătuită din angajaţi UBB şi din poliţişti, printr-o intervenţie rapidă la faţa locului.

Un episod recent a confirmat încrederea administraţiei complexului studenţesc în privinţa eficacităţii sistemului de supraveghere. Este vorba de furtul unei biciclete din faţa căminului A3. Hoţii, persoane din afara campusului, s-au oprit fix în faţa unei camere de supraveghere, au fost observaţi şi înregistraţi de angajaţii din cămin, astfel că au fost luaţi “pe sus” de poliţie imediat ce au ajuns cu bicicleta în oraş, pe strada Moţilor. Camerele video i-ar descuraja astfel pe hoţi şi pe cei care ar putea recurge la violenţă pentru a-şi atinge scopul, ar elimina încăierările din campus şi ar putea stopa un alt fenomen nedorit: prezenţa exhibiţioniştilor şi a voaiorilor în apropierea căminelor de fete. “Când sunt prinşi de poliţie sunt luaţi pe sus imediat, însă asta nu îi opreşte să tot vină. Uneori se mai şi dezbracă în faţa lor. De curând s-a întâmplat un incident din cauza unui asemenea individ, care a speriat o studentă, ulterior fiind bătut zdravăn de prietenul fetei. Dacă avem cameră de filmat, pot fi observaţi şi arestaţi în câteva minute”, spune coordonatorul campusului. Şi în complexul Observator îşi mai fac apariţia asemenea indivizi. “Tocmai din cauza lor am evitat să cazăm fete la parter, vrem să prevenim incidente de genul acesta”, precizează Sorin Blăjan, administratorul căminului V din campusul Observator al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Alte măsuri pe care le au în vedere oficialii UBB pentru sporirea siguranţei în complexul Hasdeu sunt implementarea unui sistem de control al accesului în cămine, realizarea unor legitimaţii din plastic securizate pentru căminişti sau schimbarea sistemului de control acces la bariera de la intrarea auto în zona căminelor.

Căminiştii din XVI au fost “cuminţiţi” de camere

Montarea de camere exterioare în Căminul XVI i-a determinat, de voie, de nevoie, pe studenţii cazaţi aici să nu mai arunce cu gunoaie pe geam. Problema a fost reclamată de vecini ani în şir şi a ajuns chiar în instanţă, din cauză că pe lângă gunoaie se aruncau obiecte grele, sticle, borcane de zacuscă şi, cu mai mulţi ani în urmă, chiar aparate electrice, televizoare şi frigidere, aruncate în furia provocată de meciurile de fotbal de la Mondiale. Studenţii înregistraţi încălcând regula au fost exmatriculaţi pe loc. De asemenea, de un an au fost montate camere interioare la intrarea în cămin şi pe holuri, ceea ce a făcut să nu mai fie semnalate furturi din camere.


Comenteaza