Haşotti, despre percheziţiile de la Institutul Naţional al Patrimoniului: Cine a greşit răspunde

Haşotti, despre percheziţiile de la Institutul Naţional al Patrimoniului: Cine a greşit răspunde
Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a declarat referindu-se la percheziţiile care au loc miercuri dimineaţă la Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti, că Ministerul Culturii nu este implicat cu nimic în cercetări, precizând, totodată, că "cine a greşit răspunde".

Puiu Haşotti a spus că a vorbit miercuri dimineaţă cu directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional), care i-a spus că Poliţia se află la sediul Institutului şi cercetează.

"Ministerul Culturii nu este implicat cu nimic. Ministerul Culturii dă doar semnăturile când se decide Programul Naţional de Restaurare, apoi totul se desfăşoară la Institutul Naţional al Patrimoniului. Rămâne să vedem ce zice Poliţia. Cine a greşit răspunde", a mai spus Puiu Haşotti.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Cristian Petcu, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, nu a putut fi contactat.

Poliţiştii fac, miercuri, 14 percheziţii în Bucureşti şi Maramureş, la persoane suspectate că ar fi obţinut ilegal contracte de achiziţii publice de peste 2,2 milioane de euro, iar în dosar ar fi vizaţi şi angajaţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului, suspectaţi de abuz în serviciu.

Percheziţiile au fost dispuse în urma cercetărilor efectuate de ofiţerii de investigare a fraudelor de la Poliţia Capitalei, într-un dosar penal ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În cadrul acestui dosar sunt cercetate nouă persoane, unele dintre acestea pentru că ar fi obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro, fără a fi respectate prevederile legale, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Contractele au fost obţinute cu sprijinul unor funcţionari care lucrează într-o instituţie publică, în perioada august - septembrie 2012, a precizat Poliţia Capitalei.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre suspecţi ar fi şi angajaţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului, care ofereau achiziţii publice pentru restaurări şi construcţii.

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, fac percheziţii la 14 adrese din Bucureşti şi judeţul Maramureş, urmând să pună în executare 13 mandate de aducere.

Acţiunea poliţiştilor bucureşteni este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi este sprijinită de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş.

Institutul Naţional al Patrimoniului este o instituţie publică de importantă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, finanţată din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat. Institutul Naţional al Patrimoniului a fost înfiinţat ca instituţie publică în baza dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr.1410/2009 privind reorganizarea unor instituţii aflate în subordinea Ministerului Culturii.

 

Comenteaza