Hemoragie de medici din Cluj spre Vest: clujenii sunt întrecuţi doar de bucureşteni la exod

Hemoragie de medici din Cluj spre Vest: clujenii sunt întrecuţi doar de bucureşteni la exod
Hemoragie masivă de medici la Cluj: sute aleg să părăsească ţara în fiecare an, cifră care pune judeţul pe prima poziţie în provincie la acest capitol.

 

Un număr mare de medici au solicitat în anul 2011 certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, conform unui comunicat al Colegiului Medicilor din România. Clujul e întrecut doar de Bucureşti la acest capitol.

Un număr de 2.841 de medici au solicitat în total, anul trecut, certificate profesionale pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. Cei mai mulţi medici care au plecat la muncă în alte ţări, anul trecut, provin din Bucureşti - 733 şi din judeţele Cluj - 427, Iaşi - 256 şi Timiş - 394.

Cifra a crescut faţă de 2010, când numărul medicilor care au cerut certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate a fost de 2.779.

"Doar grija de părinţi sau de copii", aşa răspunde preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Bârsan, întrebat ce-i ţine pe medicii tineri în ţară. Ba chiar le recomandă acestora ca, dacă e posibil, să ceară certificate profesionale. "Dacă un medic vrea să facă medicină şi nu vrea să se complacă în situaţia asta, cere certificat curent", spune Bârsan. "Medicină la standarde aceptabile se poate face şi în România, cu mici excepţii. Dar perspectiva, viitorul lor, e incert. La 1.000 de lei salariu şi perspective mici de a găsi un post pregătirii lor, situaţia e complicată", conchide Bârsan.

Comenteaza