Hossu: Disponibilizarea bugetarilor în 2012 este o curăţare politică, este un act de bişniţă

Hossu: Disponibilizarea bugetarilor în 2012 este o curăţare politică, este un act de bişniţă
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, că cele 120.000 de disponibilizări anunţate în 2012 sunt "o curăţare politică", întrucât vor pleca cei competenţi şi vor rămâne "piloşii", ceea ce este un "act de bişniţă" pentru că se transferă aceste posturi la PFA-uri.

"Problema reducerii personalului bugetar este una de politică, va fi o curăţare politică. Oamenii competenţi vor fi daţi afară şi păstraţi piloşii, aceasta ducând la scăderea calităţii şi eficienţei muncii", a precizat Hossu.

Potrivit liderului sindical, guvernanţii au spus că mărirea salariului minim în 2012 de la 670 la 700 de lei va duce la depăşirea cheltuielilor cu fondurile de salarii, astfel că trebuie disponibilizaţi alţi oameni afară.

"Am dat afară de la 1 ianuarie 2010, 180.000 de bugetari, mai dăm afară în 2012 alţi 120.000. Dar unde se duc banii? Am mai redus salariile bugetarilor cu 25 la sută şi Guvernul tot se justifică argumentând că nu poate majora salariul minim fără disponibilizări pentru că nu se mai încadrează în anvelopa de 43 de miliarde de lei cheltuieli salariale", a subliniat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" aminteşte şi de creşterea economică de 2,7 la sută preconizată de Guvern pentru 2012, "cea mai mare din Europa" şi se întreabă de ce bugetarii nu primesc majorare salarială, ci sunt daţi afară.

"Ei fac reduceri de personal, dar transferă posturile către PFA-uri sau la contracte de servicii, reducând cheltuielile cu fondul de salarii, dar măresc cheltuielile pentru terţi. Per ansamblu nu se face economie, ci se măresc cheltuielile, este un act de bişniţă", a spus Hossu.

Preşedintele "Cartel Alfa" a mai spus că liderii discută în teritoriu cu membri de sindicat pentru a decide măsuri de protest. "Sper ca cei din sectoarele afectate să acţioneze, acum sunt discuţii în teritoriu în acest sens", a adăugat Hossu.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, vineri dimineaţă, că din sistemul bugetar vor fi disponibilizate în 2012 aproximativ 120.000 de persoane, care vor fi şi din administraţie.

"Nu au fost făcute analize concrete pentru a şti câţi oameni vor pleca din fiecare sector, aceste analize fiind în desfăşurare. Cei care părăsesc sistemul bugetar se pot angaja în privat, pentru că sunt locuri disponibile", a spus ministrul Muncii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, că procesul de reducere a numărului de salariaţilor bugetari va continua, România urmând să-şi fixeze acest număr la 1,1 milioane până la sfârşitul anului 2012.

"Acest proces (de reducere a personalului bugetar - n.r.) va continua, România urmând să-şi fixeze numărul de salariaţi la stat în jurul a 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârşitul anului 2012", a spus Băsescu.

El a arătat că, de la 1 ianuarie 2010 până în octombrie 2011, numărul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe lună.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1TV, că în cazul plecării celor 120.000 de salariaţi este vorba despre o "ieşire naturală", nu despre o hotărâre administrativă, el menţionâd că mai trebuie făcute reduceri la Ministerul de Interne, însă Poliţia nu este vizată în mod special.

Traian Băsescu a completat că nu se va face înlocuirea 100% a celor care pleacă.

 

loading...
Comenteaza