Iarna în Cluj: transportatori pe butuci şi şcoli închise

Iarna în Cluj: transportatori pe butuci şi şcoli închise
Zăpada şi viscolul au afectat judeţul Cluj în ultimele zile. Drumurile au fost pe alocuri blocate, nouă şcoli au fost închise de către Inspectoratul Şcolar Judeţean ieri şi 11 azi.

Transportatorii locali de mărfuri sunt afectaţi atât de căderile masive de zăpadă, cât şi de criză, despre care spus că s-a acutizat în acest an. Ieri dimineaţă, pe Autostrada Transilvania era imposibil de circulat până la apariţia maşinilor de deszăpezire.

Cel mai mare transportator din Cluj, divizia logistică a E.Van Wijk, deţine 171 de camioane, însă afacerile sale au fost puternic afectate de ninsori. Directorul general, Gabriel Mircean, a declarat că veniturile au scăzut cu 30% în ultimele două săptămâni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, compania a trecut mai uşor peste lipsa de comenzi care îi afectează pe operatorii mai mici. "La noi în companie riscurile sunt împărţite. Cel mai mare client are o pondere de 12% din cifra de afaceri. Dacă ai o problemă cu un client care îşi reduce volumele, nu reduci atât de acut activitatea în companie", a precizat Mircean.

Claudiu Moldovan are şapte ani de experienţă în domeniu şi este proprietarul unei societăţi nou înfiinţate, Nim Global Logistic SRL-D, prin care închiriază camioanele firmei Moldavia, condusă de tatăl său. "Ne-au scăzut veniturile cam cu o treime în acest an din cauza zăpezii şi a crizei. Să intervină guvernul în ajutorul firmelor importatoare, să le mai scape de taxe şi impozite! Noi, ca transportatori, ne facem treaba, dar dacă nici clientului nu-i merge afacerea, nici noi nu avem de lucru", consideră Moldovan. "Şoferii câştigă mai mult decât firma", a relatat alt transportator. Claudiu Pop a înfiinţat acum un an o companie de transport de mărfuri, Antonio Spedition, prin care a cumpărat două camioane. "Majoritatea comenzilor sunt în Ardeal, dar în acest an nu am avut niciuna", a adăugat Pop.

Claudiu Sârb conduce de 11 ani societatea Express Spedition, cu şase camioane. "Situaţia e gravă, dar nu neapărat din cauza zăpezii. Nu avem de lucru. Stăm cu maşinile în curte, nu le-am mişcat deloc în acest an. Am avut un singur drum în Republica Moldova, la Chişinău, dar asta a fost tot", afirmă acesta. "Chiar aşa o perioadă proastă nu am avut. Oricum, din a doua jumătate a anului trecut a mers foarte rău, e dezastru în acest domeniu. Preţurile scad, aproape că mergem pe pierdere, motorina se scumpeşte. Mă face să mă gândesc dacă să continui sau să închid, pentru că nu mai putem scădea preţurile. Şoferul câştigă mai mult decât firma. Dacă apare vreun accident, vreun necaz, plătim din buzunar", spune Sârb.

Un cititor ZIUA de CLUJ a remis redacţiei câteva fotografii cu autostrada blocată de zăpadă. "Autostrada a fost operaţională 24 de ore din 24", a declarat Vasile Drăgan, administratorul Autostrăzii Transilvania, susţinând că imaginile nu sunt de pe autostradă, ci "de pe DN1, pe drumul care duce spre benzinărie şi spre podul spre autostradă". "Chiar am fost să verific cele 23 de utilaje care înlătură zăpada non-stop, de când au început ninsorile, din când în când mai strănută câte una, dar acum au funcţionat toate impecabil, ca prin minune", a mai spus administratorul. Acesta a adăugat că "au fost în permanenţă două benzi la negru, iar pentru banda de urgenţă avem la dispoziţie 24 de ore să o eliberăm". Cele mai mari dificultăţi la deszăpezirea autostrăzii s-au înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, între orele 03:00 şi 06:00, când a nins foarte mult.

Avalanşă de şcoli închise din cauza vremii

Azi vor fi închise la Cluj nouă unităţi şcolare, după cum a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj în cadrul unui comunicat de presă. Între acestea se numără Şcoala "Pelaghia Roşu" din Mărişel, care include Şcoala cu clasele I-IV Copcea şi Şcoala cu clasele I-IV din Mărişel. A mai fost oprită activitatea în trei structuri ale Şcolii Măguri Răcătău, respectiv Şcoala cu clasele I-IV Măguri Joseni, Şcoala cu clasele I-IV Măguri Suseni şi Şcoala cu clasele I-VIII Măguri Bogdăneşti, la Şcoala cu clasele I-VIII Rogojel, Şcoala Modoneşti, structură a Şcolii Săcuieu, şi Şcoala Pleş, structură a Şcolii Râşca.

Totalul elevilor care nu au frecventat şcoala în aceste unităţi este de 268. Pentru vineri a fost anunţată închiderea a 11 instituţii de învăţământ: Şcoala "Pelaghia Roşu" din Mărişel, inclusiv Şcoala cu clasele I-IV Copcea şi Şcoala cu clasele I-IV din Mărişel, trei structuri ale Şcolii Măguri Răcătău, respectiv Şcoala cu clasele I-IV Măguri Joseni, Şcoala cu clasele I-IV Măguri Suseni şi Şcoala cu clasele I-VIII Măguri Bogdăneşti. De asemenea, se închid Şcoala cu clasele I-VIII Rogojel, Şcoala Modoneşti, Şcoala cu clasele I-VIII Visagu, Şcoala cu clasele I-VIII Călăţele şi Şcoala cu clasele I-IV Dealu Negru. Nu vor merge la şcoală în acest context 389 de elevi. "Vă asigurăm că se fac toate demersurile pentru ca elevii să revină cât mai repede şi în bune condiţii la şcoală", au precizat oficialii ISJ.

Florentina TĂTAR, Mihai PRODAN
florentinatatar@ziuadecj.ro, mihaiprodan@ziuadecj.ro

 

Comenteaza