Iarna își intră în drepturi. Ninsori și viscol în aproape toată țara

Iarna își intră în drepturi. Ninsori și viscol în aproape toată țara
Ninsoarea și viscolul au pus stăpânire pe aproape toată țara. Meteorologii au emis cod roșu pentru pentru trei județe, cod portocaliu pentru 6 județe și cod galben pentru alte 16. Totodată, din cauza ninsorii abundente şi viscolului, circulaţia rutieră este întreruptă pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale.

Avertizarea de cod galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei vizează acum Capitala şi 15 judeţe, respectiv Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov, Covasna, Harghita, nord-estul Mureşului, Bistriţa - Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

Astfel, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali va ninge viscolit. În Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte în primele ore ale intervalului şi izolat se va produce polei, apoi se vor transforma treptat în ninsoare. În aceste regiuni viteza vântului la rafală va depăşi 55 - 65 km/h.

Avertizarea exte valabilă luni de la ora 6.00 până la ora 18.00.

Cod roşu de ninsoare şi vânt în Buzău, Vrancea şi Brăila

Judeţele Buzău, Vrancea şi vestul judeţului Brăila vor fi sub cod roşu de ninsoare şi vânt, luni, de la ora 8.30 până la 13.00, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 - 90 km/h, ninsoare abundentă, puternic viscolită şi troienită şi vizibilitate redusă spre zero.

Avertizarea este valabilă până la ora 13.00, urmând ca apoi cele trei judeţe să intre sub avertizare de cod portocaliu.

 

Circulaţia este întreruptă din cauza ninsorii şi viscolului

Circulaţia rutieră este întreruptă pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale, din Buzău, Brăila, Vrancea şi Galaţi, din cauza ninsorii abundente şi viscolului, informează Centrul Infotrafic.

Din acelaşi motiv, circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este restricţionată pe DN2B Buzău - limita cu judeţul Brăila şi pe DN2C Costeşti - limita cu judeţul Ialomiţa (tot judeţul Buzău).

Tronsonul Bucureşti - Drajna din A2, toate drumurile naţionale din Buzău şi aproape toate din Brăila, cu excepţia DN22 Brăila - Galaţi, au fost închise, din cauza ninsorii şi vântului, informează Centrul Infotrafic.

Sfaturi pentru șoferi

Centrul Infotrafic recomandă şoferilor ca, înainte de a porni la drum, să îşi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă şi să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să se deplaseze, iar în timpul deplasării, să adapteze viteza în funcţie de condiţiile meteo-rutiere şi să nu bruscheze comenzile autovehiculului. De asemenea, este necesar ca ei să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri care acţionează permanent pe arterele pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

Clujul, ferit de probleme în trafic

În cursul dimineţii zilei de 29 Decembrie 2014, la nivelul judeţului Cluj nu se înregistrează drumuri judeţene închise sau blocate, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă datorită cantităţilor însemnate de ninsoare depusă în special în zona Huedin-Gilău.

În vederea asigurării unor condiţii normale de circulaţie pe drumurile judeţene, în ultimele 16 ore s-a acţionat pe 96 de sectoare de drumuri judeţene, cu 64 de utilaje şi mijloace auto cu ajutorul cărora au fost împrăştiate, pentru combaterea stratului de zăpadă depus şi a lunecuşului, peste 854 de tone de material antiderapant (inclusiv sare).

 

loading...
Comenteaza