Iarnă la Cluj. După ploaie a venit zăpada

Iarnă la Cluj. După ploaie a venit zăpada
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a adus în atenție faptul că Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul 12 noiembrie, ora 16:00 – 13 noiembrie, ora 22:00 o informare meteorologică de cod galben.

Aceasta prevedea ploi pe arii extinse, iar începând din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (12/13 noiembrie) şi pe parcursul zilei de duminică, 13 noiembrie, ploile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare în nord, nord-est, centru şi trecător în vest.

De asemenea, vântul avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce au depăşit 50-60 km/h, iar la munte şi pe parcursul zilei de duminică şi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, rafale de 60-70 km/h.

"În acest caz, menționăm că pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele: reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc, mărirea distanţei în mers şi folosirea corespunzătoare a luminilor.

Pe autostrăzi trebuie respectate şi alte reguli specifice: nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă. Porniţi luminile de avarie în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice și echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari.

De asemenea, în condiții de ceață se recomandă adaptarea vitezei și evitarea depășirilor riscante. Este indicată folosirea luminilor de întâlnire. Luminile de ceață trebuie folosite doar dacă vizibilitatea scade semnificativ și aceasta se face împreună cu luminile de întâlnire. 

Deoarece pregătirile pentru iarnă au început în toate zonele cu probleme, CNAIR va acționa oriunde condițiile meteorologice vor impune intervenții ce constau în împrăștierea de material antideparant.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite. Reamintim că respectarea regulilor de circulație și a restricțiilor ce se impun în zonele cu probleme este primordială", a menționat CNAIR.

Drumurile naționale pe care s-a intervenit, în intervalul orar 17:00/11 noiembrie - 05:00/ 12 noiembrie, cu autoutilaje care au răspândit material antiderapant au fost Direcția Regională (DRDP) București - DN 1, DN 1A și DN 71; DRDP Craiova - DN 67C; DRDP Timișoara - DN 57B și DN 66A; DRDP Cluj - SDN Cluj și SDN Baia Mare; DRDP Brașov - DN 12A, DN 12C, DN 13A, DN 13B și A1 – Săliște; DRDP Iași - DN 17. În total s-a acționat cu 27 de autoutilaje și s-au răspândit 4,5 tone material antiderapant.

Comenteaza