Important monument istoric din Cluj-Napoca, vandalizat! Zidurile edificiului sunt pline de graffiti
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Aug 2015, 17:51
- Eveniment
- Ascultă știrea
Alarma a fost dată chiar de administratorii biseririi, care au observat că zidurile lăcaşului de cult au fost mâzgălite cu graffiti în cel puţin zece locuri. Acum, instituţia va găsi un specialist care se va ocupa de curăţarea zidurilor.
"Am observat în cursul zilei de miercuri semne de graffiti pe zidul exterior al bisericii în peste zece locuri, cu spray cu vopsea argintie. Este o simplă semnătură. Am sesizat Poliţia şi Primăria Cluj-Napoca să se ia măsuri faţă de această vandalizare, să fie luate măsuri de protecţie, cum ar fi mai multe camere de supraveghere şi patrulare de noapte în Piaţa Unirii. Vom găsi un specialist care să ne ajute la curăţarea vopselei, costurile acestei operaţiuni urmând să fie acoperite de noi. Este vorba de casa noastră, e normal să cheltuim noi", a explicat administratorul Bisericii Romano-Catolice "Sf. Mihail", Orosz Kristofer, citat de mediafax.ro
Din nefericire, acţiunea de vandalism nu este izolată. Un caz asemănător a avut loc la doar câţiva metri de biserica Sf. Mihail în urmă cu două săptămâni. Atunci, statuia ecvestră a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii a fost vopsită parţial cu o vopsea de culoare maro.
"Incidentul de la Biserica «Sf. Mihail» se presupune că a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri şi arată un fenomen în creştere de vandalizare a unor monumente din centrul istoric al Clujului, prin această formă de manifestare primitivă care aduce atingere acestor obiective. Recent a avut loc vandalizarea grupului statuar Matei Corvin. Va trebuie să luăm şi alte măsuri, chiar prin instalarea unui post permanent de pază în Piaţa Unirii, indiferent de costuri", a subliniat vice-primarul Anna Horvath.
Biserica Romano-Catolică "Sf. Mihail" este monument istoric, construcţia acesteia desfăşurându-se în două faze: prima a început în anul 1316 şi a fost finalizată în 1390, iar cea de-a doua între anii 1410 - 1487. Edificiul este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice dinTransilvania, se numără printre monumentele emblematice ale orașului şi este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.
În momentul de faţă, Poliţia a deschis o anchetă pentru a da de urma făptaşilor şi a-i pedepsi aşa cum se cuvine. Conform unei hotărâri de Consiliu Local, murdărirea faţetelor şi a statuilor cu desene şi inscripţii de tip graffiti se va sancţiona cu amenzi între 1500 şi 2500 de lei. Primăria Cluj-Napoca a investit 20.000 de euro într-un sistem de analiză criminalistică, care să crescă eficienţa sistemului de supraveghere video a domeniului public şi prin care, spuneau autorităţile la începutul acestui an, ar putea fi combătut şi fenomenul grafitti.
Statisticile Poliţiei Locale arată că în anul 2014 oamenii legii au prins doar patru persoane vinovate pentru murdărirea clădirilor din centrul oraşului. Întrucât toate cele patru persoane erau minore, părinţii au fost cei care au fost nevoiţi să scoată din buzunare câte 1000 de lei.