În Hasdeu, rufele se spală în căminul XVI

În Hasdeu, rufele se spală în căminul XVI
30 de maşini de spălat şi 10 aparate de uscat rufe îi aşteaptă pe studenţii din Hasdeu la subsolul Căminului XVI şi, în curând, şi în XIV. În noul amplasament din căminul de băieţi al Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) vor lucra două angajate care vor asigura, cu schimbul, aceste servicii. Programul este între orele 7:00 şi 21:00, iar sâmbăta între 8:00 şi 12:00.
“Maşinile astea sunt foarte performante. Spălarea durează 35 de minute, iar uscarea, jumătate de oră. Singura problemă este că sunt necesare 7 kg de rufe, altfel nu funcţionează”, a explicat Maria Pop, administratoarea căminului XVI. Studenţii aduc hainele, sunt înregistraţi, plătesc cei 5 lei pentru o spălare, iar angajata le preia şi le spune când să se întoarcă după rufele uscate. Unitatea asigură detergentul şi substanţa anticalcar necesară fiecărei spălări. “Totul durează o oră şi 5 minute. 35 de minute e spălarea şi 30 uscarea”, precizează una dintre angajatele de la spălătorie. Facilitatea le este adresată studenţilor din toate căminele UBB din partea de jos a campusului. Pentru cei cazaţi în partea de sus a Hasdeului se va deschide în curând o spălătorie de dimensiuni mai reduse şi în căminul XIV.

În ultimii ani, fiecare cămin avea în dotare maşini de spălat, iar responsabilitatea utilizării lor cădea în sarcina studenţilor. “Nu erau obişnuiţi să aibă grijă de aparate, puneau blugii cu curea cu tot în maşina de spălat şi între haine strecurau şi încălţăminte. Au fost cazuri când, pur şi simplu, s-au spart hublourile”, a explicat administratoarea din XVI. Din această toamnă vor fi desfiinţate spălătoriile din fiecare cămin, mai ales fiindcă maşinile de acolo nu mai funcţionează şi repararea lor este prea costisitoare. Chiar şi maşinile de spălat din A-uri s-au defectat, astfel că sunt aşteptaţi să îşi spele hainele în XVI şi studenţii străini de la UBB cazaţi aici. Aparatele au fost instalate în fiecare cămin în urmă cu 3-4 ani, spălarea şi, mai ales, uscarea rufelor în cameră nefiind regulamentare.



“Nu mai e voie să se bată cuie în pereţi, însă studenţii sunt inventivi, leagă sfori între etajere şi galeriile de la geamuri şi tot fac cum vor ei”, spune Maria Pop. “Va fi, poate, mai dificil cu cei din căminul XVII. Acolo sunt cazaţi sportivi, ei au antrenamente zilnic şi au mult mai multe haine de spălat, le va fi mai greu să le tot aducă în alt cămin la spălat”, a apreciat femeia.

Comenteaza